«Slobo» er ikke glemt

BEOGRAD (Dagbladet): - «Slobo», vi skal få deg tilbake! ropte folkemassen mellom vaiende flagg, partifaner og bannere med slagord i den største støttedemonstrasjonen hittil for tidligere president Slobodan Milosevic etter utleveringen til Haag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Frammøtet overrasket mange iakttakere. Kanskje så mange som tjue tusen mennesker strømmet til folkemøtet på plassen foran parlamentet før klokka 15. Deretter la de ut på en lang marsj i ring midt i Beograd, før de endte opp på Revolusjonsplassen foran Nasjonalmuseet til et nytt folkemøte. Etter fire timers politisk protest, tuslet den tidligere herskerens trofaste skare hjemover til toner av arbeidersanger fra biler med høyttalere.

Drep Djindjic!

Fra folkemassen hørtes ropene «Forræderi!» og «La oss reise oss!». Mange bar et merke påskrevet «DOS er verst!». DOS er regjeringskoalisjonen som utleverte Milosevic. Tilhengerne er typisk eldre, fattige arbeidere og folk fra landsbygda. Middelklassen, som han har ruinert, er ikke å se. Men det er heller ikke de som han har gjort raskt rike.

- Drep Djindjic! hørtes det til og med fra et sted fra demonstrantene om Serbias statsminister.

Serbernes lidelse

Fra parlamentstrappa kom det flammende taler fra politiske ledere som ennå forsvarer den avsatte og utleverte president Milosevic, fremst blant dem lederen for Det radikale partiet (SPS), tidligere visestatsminister i Serbia, Vojislav Seselj. Det var hans parti som preget demonstrasjonen, ikke Sosialistpartiet til Milosevic eller Forente venstre (YUL), partiet til kona, Mira Markovic.

Fra høyttalerne runget musikken som er døpt «turbo-folk», en opprokka folkemusikk med sentimentale tekster om - det tapte - Kosovo og fedrelandet. Et banner fortalte: «Våre forfedre skammer seg over dere. Dere vil alle ende i helvete.» Talerne snakker om alt serberne har lidd for og tapt, om Krajina og Øst-Slavonia i Kroatia, om serberne i Bosnia og om Kosovo, «serbernes vogge». Naturligvis sier ingen at det er Milosevic som har tapt alt dette for Serbia.

En skam

Idet marsjen gikk forbi sosialdemokratenes partikontor, gikk noen unge gutter i gang med å knuse ruter, og de forsøkte også å rive ned dørskiltet, men ellers var det ingen tegn til vold å se. Marsjen stanset trafikken, og mange sto gatelangs og så på.

- Det er en skam for Serbia å utlevere Milosevic. Han skulle vært dømt her, og i alle fall må loven følges dersom han skulle utleveres. Nå er vi en koloni av Vesten, sier en middelaldrende mann som ser på marsjen fra fortauet.

- Milosevic fortjener en dom, men vi er et suverent land, legger han til.

PROTESTERER: Opptil 20 000 serbere marsjerte i går gjennom Beograds gater for å vise sin avsky mot utleveringen av Slobodan Milosevic. Store politistyrker overvar demonstrasjonen foran Jugoslavias parlament.
ETTERSØKT HELT: En ung gutt bærer ei svart T-skjorte påskrevet «serbisk helt» og et bilde av Radovan Karadjic, som er ettersøkt for krigsforbrytelser i Bosnia.