Slobo gir opp

BEOGRAD (Dagbladet): Seint i går kveld fikk det jugoslaviske folket budskapet de ventet på: En ydmyket Slobodan Milosevic sto fram på TV og innrømmet at slaget var tapt. Han gratulerte den nye presidenten, Vojislav Kostunica, med seieren, men lovet samtidig å komme tilbake som opposisjonspolitiker.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Jeg føler lettelse. Jeg vil hvile og bruke mer tid til familien, sa Milosevic, mens han så alvorlig inn i kameraet.

I neste setning lovet han å komme tilbake som opposisjonspolitiker og gjenoppbygge sitt sosialistiske parti.

- Lykke til

- Jeg gratulerer Vojislav Kostunica med seieren og ønsker det jugoslaviske folket alt vel i tiden som kommer, sa den slagne diktatoren med en nesten uvirkelig ro.

Tidligere på dagen fikk Milosevic beskjed fra den russiske utenriksministeren Igor Ivanov om at Kreml har slått handa av ham. Møtet fant sted i går i Milosevic' residens, der den avsatte presidenten holder stand. I går kveld hadde den nye presidenten Vojislav Kostunica (56) en samtale med Milosevic.

Det politiske dramaet som utspilles i Jugoslavia, byr på stadig nye og stadig større, tildels absurde, sensasjoner.

Før han hadde kontakt med Milosevic, møtte Kostunica den jugoslaviske hærsjefen, general Nebojsa Pavkovic, for å forsikre seg om at han ikke vil bruke soldater for å slå ned den fredelige revolusjonen i Beograd. Ifølge Kostunica vil hæren holde seg i ro.

Grunnlovsdomstolen som torsdag ville annullere Kostunicas valgseier og skrive ut nyvalg sommeren 2001, gjorde i går helomvending og godkjente Kostunicas valgseier som fullstendig korrekt.

Kostunicas hodepine er at Milosevic klamrer seg til forestillingen om at han fortsatt har en politisk rolle å spille etter at han er styrtet og nå har forskanset seg i sin residens, bak hundretalls politifolk i den fasjonable Beograd-bydelen Dedinje.

Til den russiske utenriksministeren forsikret Milosevic at han ikke vil bruke vold for å ta tilbake makta, men at han vil finne en løsning med det han kaller fredelige midler.

Milosevic' mål er nå å overta rollen som opposisjonsleder i Serbia.

Splitt og hersk

Opposisjonen frykter ikke i særlig grad at Milosevic på kort sikt skal greie å organisere et kupp ved hjelp av sine beryktede sikkerhetsstyrker, men er redd for at hans tilstedeværelse skal være en kilde til uro og så splittelse i de 18 partiene som er med i DOS.

Den nye presidenten Vojislav Kostunica (56), som i dag tas i ed, har forsøkt å tone ned betydningen av hva som skal skje med Milosevic.

- Milosevic er velkommen til å bo i Jugoslavia som vanlig borger dersom han aksepterer det. Etter en valgseier for opposisjonen er det andre oppgaver enn Milosevic' skjebne som er påtrengende, sa Kostunica i valgkampen.

Han avviser enhver tanke om hevn og er redd for at kravet om en utlevering av Milosevic til Haag skal virke ydmykende for mange serbere.

VENNELØS: Her forteller den russiske utenriksministeren Igor Ivanov at Russland ikke lenger støtter Milosevic og at han må innse at slaget er tapt.