- Slobo må vekk

BUDAPEST (Dagbladet): - Balkan får aldri fred før serberne har fått fred med seg selv. Det kan ikke skje så lenge Slobodan Milosevic sitter ved makta, understreker den jugoslaviske tronfølgeren, kronprins Aleksandar II Karadjordjevic (53).

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Hvis ikke Vesten nå begriper dette, vil vi oppleve en endeløs kjede av katastrofer på Balkan, hevder han.

Kronprins Aleksandars uttrykkte ønske er å være med på å utvikle et demokratisk Jugoslavia, etter tiåret med diktatur, krig og økonomisk ruin under Slobodan Milosevic.

Forretningsmann

Mens han venter i eksil, har kronprinsen gjort det godt som forretningsmann i London. Dit kom familien etter at hans far, kong Peter II, måtte rømme fra Beograd da Nazi-Tyskland okkuperte Jugoslavia i 1941.

Siden 1991 har kronprins Aleksandar besøkt Jugoslavia flere ganger.

Han står i regelmessig kontakt med opposisjonsledere som Zoran Djindjic og Milan Panic og med den avsatte statsministeren Vuk Draskovic, som har gjeninnføring av monarkiet øverst på programmet for partiet «Bevegelsen for serbisk fornyelse».

Maktsyk Milosevic

Kronprins Aleksandar er skarp og bitende i sin karakeristikk av presidenten. - Han er så maktsyk at han ville være lykkelig over å regjere som president for et europeisk Nord-Korea. Han har ført serberne tilbake til det 15. århundre. Regimet står for den rene galskap. Det er et mafiastyre.

Aleksandar er glad for at bombingen - som han har kritisert skarpt - er over. Men han er ikke optimist, så lenge Milosevic blir sittende og Vesten ikke tar konsekvensene av sin feilslåtte politikk det siste tiåret.

- Jeg frykter at Milosevic nå vil forsøke å utløse en ny krig i Montenegro. Det overveiende muslimske Sandzak-området i Serbia og Vovojdina-provinsen med en stor ungarsk minoritet, kan bli nye konfliktområder, sier kronprins Aleksandar.

Tiltalt

Han understreker at Vesten ikke kan fortsette å forhandle med en krigsforbrytertiltalt president.

- I stedet må Vesten forholde seg til ledere som Draskovic, Djindjic, president Milan Djukanovic i Montenegro og andre demokrater. Tilsvarende bør Vesten forhandle med moderate ledere som Ibrahim Rugova blant albanerne. For folkene på Balkan kunne virkelig leve i fred med hverandre om de gode satt på toppen.

- Hvordan ser du din egen rolle. Er monarkiet et realistisk alternativ i Jugoslavia?

- En meningsmåling nylig fortalte at 38 prosent av folket i Jugoslavia er tilhengere av monarkiet. Oppslutningen øker, uten at jeg har noen presse i ryggen. Bare åtte prosent svarte i den samme meningsmålingen at de ønsker Milosevic som president.