Slobo planla kupp

BEOGRAD (Dagbladet): Slobodan Milosevic (59) planla en serbisk oppstand som skulle organiseres denne måneden. De detaljerte kupp-planene ble funnet i villaen der han forskanset seg inntil han overga seg til politiet klokka 04.30 i går morges.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Nå frykter myndighetene at Milosevic vil forsøke å ta sitt liv i varetektsfengslet.

- Det er grunn til å være bekymret, men vi har tatt alle forholdsregler, understreket den serbiske innenriksministeren, Dusan Mihajlovic, til journalister i Beograd i går kveld.

Etter årtier i luksusvillaer i Dedinje-åsen har Milosevic tilbrakt sin første natt i sentralfengslet i Beograd.

Der skal han i første omgang tilbringe 30 døgn, men det kan bli et halvt år - før den endelige tiltalen er klar og straffesaken kan begynne.

Utslitt

Verdens mest berømte varetektsfange er også den best beskyttede. Myndighetene tar ingen sjanser, verken på at han skal gjøre seg selv noe, at han skal bli angrepet av andre fanger eller befris av fanatiske tilhengere.

Han får legebehandling og piller for høyt blodtrykk. I tillegg har han fått beroligende medisiner.

- Milosevic er utslitt, men ellers ved god helse, sa hans forsvarer Toma Fila, Serbias mest kjente advokat, i går kveld.

Den tidligere presidenten, som ble kalt «Slakteren fra Balkan», benektet blankt alle anklager om maktmisbruk og svindel med hundretalls millioner kroner da han ble avhørt første gang av en forhørsdommer i går formiddag, bare timer etter at han hadde overgitt seg til politiet.

Eget rom

Milosevic får spesialbehandling i forhold til andre fanger:

- Han har sitt eget rom, egen mat som blir undersøkt nøye før den blir servert, får bruke egne klær og sko og får tilgang på bøker, aviser og får disponere egne penger, forklarer den serbiske justisministeren, Vladan Batic.

Men det er likevel ikke snakk om noen luksustilværelse for eks-diktatoren: Varmt vann og daglige besøk av familien er eneste forskjell på Milosevic og andre fanger, ifølge advokaten hans, Fila.

- Det er et serbisk Balkan-fengsel. Ingen TV, ingen radio, ingen badstu, svømmebasseng eller trimrom, sier Fila.

Foruten kontakten med sin forsvarer får Milosevic ta imot ett besøk om dagen. Han får også lov til å ta mot mat som familien har med til ham.

Den første besøkende var kona, Mirjana Markovic, som var nærmest hysterisk da hun i går var hos ektemannen, som hun hadde oppfordret til ikke å overgi seg.

Milosevic har fått garantier for at han ikke skal lide noen form for fysisk overlast eller plages psykisk, forklarer justisminister Batic.

Haag?

Men Batic åpner for at Slobodan Milosevic kan bli utlevert til FNs krigsforbryterdomstol i Haag når jugoslaviske domstoler er ferdige med ham.

- Foreløpig er utlevering til Haag ikke et tema. En utlevering krever lovendringer i parlamentet, men her kan ingenting skje før etter valget i Montenegro, sier Batic.

Dette valget vil avgjøre om Jugoslavia forblir en føderasjon eller om lovendringene skal gjøres av den serbiske nasjonalforsamlingen.

- Men det finnes andre måter å samarbeide med Haag-domstolen på, legger justisministeren til.

Han regner med at jugoslaviske rettsmyndigheter nå får arbeidsro fra det internasjonale samfunn, uten nye ultimatumer om utlevering til Haag.

Sjefanklager Carla del Ponte ved FNs krigsforbryterdomstol har utferdiget en ny arrestordre på Slobodan Milosevic. Hun tar arrestasjonen av Milosevic som en bekreftelse på at regjeringen i Beograd vil samarbeide med domstolen.

- Jeg tror han vil være i Haag innen årets utgang, sier hun.

Utvidet siktelse

Funnene av kupp-planene i villaen forklarer hvorfor justisminister Vladan Batic i går antydet at tiltalen mot Milosevic kan komme til å bli utvidet underveis.

Strategien er å starte med anklagene om maktmisbruk og økonomisk svindel med statens og borgernes penger.

I neste omgang risikerer han tiltale for drap og bortføring av politiske motstandere. Under den lange og kompliserte etterforskningen som nå venter, håper myndighetene å få hjelp av tidligere Milosevic-medarbeidere som vil snakke for å redde sitt eget skinn. Blant dem er Rade Markovic, tidligere sikkerhetssjef, som ble arrestert i februar.

TATT: Slobodan Milosevic i baksetet, midt på bildet, kjøres til sitt endelige nederlag, fengselet i Beograd.