Slobo prøver kupp

BEOGRAD (Dagbladet): Fra sin luksuriøse residens i Beograd dirigerer nå Slobodan Milosevic et konstitusjonelt kuppforsøk mot president Vojislav Kostunica.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Gjennom sine håndlangere i Serbias regjering prøver Milosevic å ta bort grunnlaget for Kostunicas styre.

I går nektet den Milosevic-tro regjeringen i republikken Serbia å trekke seg. Den ga samtidig ordre til 100000 politifolk om å slå ned på det den kaller «vold og lovløshet» i regi av Kostunicas tilhengere.

Det kan nå vise seg at en hel verden gledet seg for tidlig da Slobodan Milosevic tilsynelatende ga opp og gratulerte Vojislav Kostunica med seieren i det føderale presidentvalget.

Fra sin villa i den fasjonable Dedinje-åsen i Beograd dirigerer Slobodan Milosevic, ved hjelp av telefonen, sine allierte i den jugoslaviske republikken Serbia, som er storebror i den jugoslaviske føderasjonen.

Milosevic og hans allierte spiller nå et høyt spill som kan føre til omfattende uroligheter. I går anklaget de Kostunica og Den demokratiske opposisjonen (DOS) for å være skyld i vold og forbrytelser.

I gatene

Kostunicas tilhengere svarer med massemobilisering, og vil fylle gatene i morgen hvis ikke Milosevics venner gir opp.

Mobiliseringen foran morgendagens varslede demonstrasjoner pågår nå rundt om i de opposisjonsstyrte byene i Serbia. Dette kan føre til eksplosive tilstander i Beograd.

Motangrepet mot DOS og president Kostunica kommer fra maktsentrumet i den jugoslaviske føderasjonen - republikken Serbia.

I går nektet den serbiske regjeringen med statsminister Mirko Marjanovic å gå av slik den tidligere lovet. I tillegg gjorde regjeringen det klart at den ikke vil følge beslutninger tatt av president Kostunica. Det er et alvorlig tilbakeslag for Kostunica. Uten innflytelse over serbiske myndigheter blir hans makt svært begrenset.

Videre opplyste talsmenn for Milosevics Sosialistparti at politistyrken på 100000 mann er under kontroll av Mirko Marjanovic. Politiet fikk umiddelbart ordre om å ta kontrollen over selskaper og institusjoner som er tatt over av president Kostunicas tilhengere.

Blant disse er den statlige serbiske fjernsynskanalen som DOS tok kontroll over under revolusjonen sist torsdag. Slobodan Milosevic skal fortsatt ha kontroll over overvåkingspolitiet, og blir jevnlig oppdatert.

Hæren glipper?

I går advarte også ledende generaler om «negative konsekvenser» hvis Kostunica sparker Milosevic-tro generaler og innsetter lojale offiserer.

Zoran Djindjic, en av Kostunicas nære medarbeidere, varslet tidligere på dagen at de ønsker å innsette general Momcilo Perisic som forsvarssjef. Perisic ble sparket av Milosevic i 1998 og har lenge støttet demokratibevegelsen.

Juridisk sjonglering

Den Milosevic-tro serbiske regjeringen er valgt av folket, og kan med loven i hånd kreve å sitte perioden ut. Den går ut neste sommer. Formelt sett har den også myndighet over politiet. Talsmenn for Kostunica sa i går at det serbiske politiet er under presidentens kontroll, men det er uklart hvordan de ulike spesialstyrkene i politiet stiller seg. Milosevic var først president i Serbia og regjerte nesten eneveldig, til tross for at han hadde den føderale presidenten over seg. I 1997 ble han president. Gjennom sjonglering med loven klarte han å sikre uinnskrenkede makt. Nå prøver han igjen å gjøre Serbia til maktens sentrum - et Serbia der hans allierte regjerer.

SPENT: Regjeringen i Serbia har beordret politiet til å slå ned på demokratitilhengere som nå fjerner Milosevics allierte fra arbeidsplasser og offentlige institusjoner.
DIRIGERER: Slobodan Milosevic holder kontakt med sine mektige allierte fra villaen i Beograd.