Slobo skal tvinges i kne

Rystet av helgas serbiske massakrer i Kosovo kappes vestlige ledere nå om å være provinsens brannslokkere. Spørsmålet er om det ikke allerede er for seint å slokke brannen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • - President Slobodan Milosevic er klar over at USA ikke vil tolerere vold, sier Bill Clintons Balkan-mekler Robert Gelbard, og fortsetter:
  • Europakommisjonens ansvarlige for utenrikssaker, Hans van den Broek, følger opp med å kreve at Kosovo igjen må få tilbake sin autonome status. Kosovos relative autonomi ble tatt fra regionen i 1989, da Milosevic og hans serbiske nasjonalister forberedte den aggressive politikken som skulle ende med etnisk rensing i Kroatia og Bosnia.
  • Utvilsomt. Særlig fordi van den Broek og andre vestlige ledere lenge har visst at klokka har vært snart tolv. Men la nå det ligge. For nå gjelder det å slokke en brann.
  • For i Kosovo står nå restene av en brennende serbisk nasjonalisme og panser mot brennende hjerter. På sikt er det bare én utgang på denne konflikten. Serberne kan ikke i lengden være herrefolk i en provins der de utgjør mindre enn 10 prosent av befolkningen. Serberne i Kosovo er verken en økonomisk, intellektuell eller politisk elite. De har bare militær kontroll, og er herrefolk og pariakaste på samme tid.

- Mer vold vil bety slutten for hans regime, uten tvil.

De internasjonale sanksjonene mot Serbia og Rest-Jugoslavia fra 1992 holdt på å kvele landets økonomi. Sanksjonene ble delvis hevet etter Dayton-avtalen i 1995, men kan når som helst gjeninnføres. Robert Gelbard og vestlige politikere gir nå i realiteten Milosevic valget mellom militær tilbakeholdenhet i Kosovo, eller økonomisk ruin i Serbia.

- Vi må straks få en løsning på dette brennende problemet. Vi kan ikke la gatas krefter råde på denne måten. Klokka tikker, og den er snart tolv, sa van den Broek.

- Kosovoalbanerne er stolte og ærekjære folk, med en tradisjon for blodhevn, slår den fremste norske Balkan-kjenner, Svein Mønnesland, fast overfor NTB. Og mens et folk sverger hevn, har Milosevic og hans serbiske generaler kjørt fram sine kanoner.

Serbias folklore slår fast at den serbiske nasjonen ble født i Kosovo da serbiske stammer slo tyrkerne i et slag i 1389. Kosovo er hellig land for det nasjonalistiske Serbia. Og kan kontroll over hellig land avhendes mot løfte om handelsfordeler? Det er de brutale realitetene Milosevic nå står overfor.