Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Slobo slår tilbake

BEOGRAD (Dagbladet): De to serbiske MIG29-flyene som i går ettermiddag ble skutt ned over Bosnia, inngikk i Slobodan Milosevic' kyniske plan for å utvide krigen mot NATO til nabolandene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Flyene ble skutt ned og pilotene tatt til fange da de var i ferd med å angripe SFOR-styrken i Bosnia.

President Milosevic pønsker på å utløse nye krigshandlinger i Bosnia og borgerkrig i Makedonia, der det bor et mindretall serbere og minst fjerdelelen av befolkningen er albanere.

Å framprovosere trefninger på grensa til Albania er et tredje ledd i Milosevic' listige plan .

Tatt til fange

Her mener NATO-strateger å ha funnet motivet for at den serbiske generalstaben i går sendte de to MIG29-flyene på angrepstokt mot SFOR-styrken i Bosnia.

De to serbiske MIG29-flyene ble skutt ned klokka 16.15 i går ved byen Teocak. Pilotene ble tatt til fange etter at de hadde skutt seg ut i fallskjerm.

De ble i natt avhørt av representanter for SFOR, som ville forsøke å sikre seg opplysninger om formålet med angrepstoktet.

I det statskontrollerte serbiske fjernsynet ble nedskytingen av piloten ikke nevnt med ett ord i går kveld. Derimot hevdet fjernsynet at ett NATO-fly var skutt ned etter at det hadde angrepet mål på territoriet til Republika Srpska, som er den serbiske delen av Bosnia-Hercegovina.

- Desperasjon

Denne framstillingen skal få det til å se ut som det er NATO som provoserer for å utvide krigen på Balkan og skal gi Milosevic et påskudd for å slå til.

- De serbiske flyenes angrep i Bosnia er et uttrykk for desperasjon, sa talsmannen for det amerikanske utenriksdepartementet, James Rubin, i går kveld.

Økt spenning

I Bosnia har spenningen mellom serbere og den muslimsk-kroatiske føderasjonen økt dramatisk de siste ukene.

Flere kilder som Dagbladet har snakket med har sett en klar parallell mellom opptrappingen i Kosovo og angrepene på SFOR-soldater som serberne har organisert i byen Brcko.

Ved å spre krigshandlingene, regner president Milosevic med at han vil trekke NATO-landene stadig dypere inn i et militært engasjement som det ikke er mulig å overskue konsekvensene av.

<B>SLOBO:</B> NATOs militære ledelse er forberedt på at Slobodan Milosevic vil forsøke å trekke flere land inn i konflikten.