- Slobo vil avsløre vestlige ledere

LONDON (Dagbladet): Slobodan Milosevics forsvarere sier til britiske medier at den tidligere diktatoren vil avsløre vestlige politikere under rettssaken. Han navngir støttespillere som de tre tidligere utenriksministrene Douglas Hurd, Lord Carrington og Lord Owen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

De skal brukes av forsvaret fordi de etter Milosevics oppfatning støttet ham.

En som var sterkt engasjert i konflikten, var tidligere utenriksminister Thorvald Stoltenberg, som sier til Dagbladet at han i de tre åra han var FNs mekler i det tidligere Jugoslavia, hadde mye med Milosevic å gjøre.

Vitne?

- Hva vil du gjøre hvis han innkaller deg som vitne i saken?

- Jeg var der som FNs representant, det må derfor bli en sak som jeg må ta opp med FN. Jeg vil ikke spekulere i en slik mulighet nå.

- Hva synes du om arrestasjonen?

- Det er en seier for internasjonal rett at serberne selv utleverte ham til domstolen i Haag. Dette er første gang et tidligere statsoverhode er blitt utlevert til denne domstolen av sine egne. Pinochet ble jo også arrestert, men det var i Storbritannia. Begge deler er klare budskap til framtidas diktatorer at de ikke er trygge.

Helt klart

Stoltenberg mener det var helt klart at Milosevic ville bli stilt for retten, spørsmålet var bare når det ville skje, før eller etter en rettssak i Jugoslavia.

- Vi må se i øynene at verden fortsatt styres av makt, ikke av lov, derfor har vi foreløpig krigsforbryterdomstol bare for Jugoslavia og Rwanda. Mitt håp er at vi snart får en permanent internasjonal domstol mot krigsforbrytere, sier Stoltenberg.

Milosevic vil bruke som forsvar at ledende vestlige politikere støttet ham under krigene i det tidligere Jugoslavia. En av forsvarsadvokatene, Branimir Gugl, sier til Sunday Telegraph at Milosevic mener NATO var den virkelige forbryteren. Han vil hevde at britiske politikere og diplomater forhandlet om fredsavtaler hvor han skulle fortsette som leder. Han ble ikke sett på som krigsforbryter av disse politikerne.

Forsvarerne vil bruke som eksempel at Lord Hurd etter at han gikk av som utenriksminister, var styreformann i National Westminster Bank og inngikk en avtale med Milosevic om refinansiering av den serbiske økonomien.

En talsmann for det britiske utenriksdepartement sier at de ikke vil bli forbauset om Lord Hurds forhandlinger med Milosevic vil bli trukket fram, og føyer til:

- Den franske regjeringen vil nok være nervøs for at dets vennlige forhold til Milosevic helt fram til 1999 vil komme fram i retten.

THORVALD I KRIGEN: Thorvald Stoltenberg har møtt Slobodan Milosevic mange ganger og kan bli trukket fram som vitne i Haag. Her fra 1992 i Beograd.