Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

«...Slobodan Milosevic vil bruke flyktningene som skjold»

SKOPJE (Dagbladet): Serberne har tvunget tusenvis av flyktninger tilbake til Kosovo. Bilder på serbisk TV viste i går køer av biler på vei tilbake til området rundt hovedstaden Pristina. En ny, enorm menneskelig tragedie synes å være under oppseiling.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I USA ble det i går slått fast at flyktninger er tvunget tilbake. Det kan dreie seg om så mange som 25 000 flyktninger.

- Vi er meget bekymret. Vi vet ikke hvor alle sammen er. Men vi vet at serberne har gitt flyktningene beskjed om at det er våpenhvile og at det er trygt å vende hjem. Flyktningene har ikke hatt noe valg. De er tvunget tilbake, sa UD-talsmann James Rubin i Washington i går.

I det amerikanske forsvarsdepartementet, Pentagon, bekreftet general Charles F. Wald at store flyktningestrømmmer var tvunget tilbake til Kosovo. Mange av dem måtte gå tilbake, slo han fast.

- Det virker som om Slobodan Milosevic vil bruke flyktningene som skjold mot NATOs bomber, sa Wald.

Uklart

Etter at Jugoslavia brått stengte sine grenser mot Makedonia og Albania i går, forsvant de lange køene av flyktninger plutselig. Det må dreie seg om titusener av albanere som er drevet tilbake inn i Kosovo.

- Det er uklart om dette har skjedd av fri vilje eller ved tvang fra de serbiske styrkene. Flyktninger som har ringt kjente som sto i kø ved grensene, har fått ulike forklaringer. Noen har sagt de var trøtte av å vente dag ut og dag inn. Andre har sagt de ble tvunget til å dra tilbake av serbiske styrker, sier Paula Ghedini, pressetalskvinne for FNs Høykommissær for flyktninger i Skopje, til Dagbladet.

Stengte grenser

Dagen etter at Jugoslavias regjering hadde erklært våpenhvile, stengte man grensene ut av Kosovo, som har vært fullstendig åpne for alle albanere som ville forlate den omstridte provinsen.

Da grensene stengte, sto det fremdeles kilometerlange køer av ventende kosovarer på grensene til Makedonia og Albania. Ved Jazince nordvest i Makedonia fortalte nyankomne tirsdag om en 40 kilometer lang kø inne i Kosovo. Ved Morini nord i Albania anslo man køen til 30 kilometer. Ved Blace, rett nord for Skopje, var det ingen kø, fordi flyktningene gikk utenom grenseposten og inn i en provisorisk leir i ingenmannsland. Men i går kom det heller ingen nye flyktninger til denne grenseposten, etter hva Dagbladet kunne se.

Ingen hjelp

Dersom disse antatt titusenvis av mennesker er drevet tilbake i Kosovo, med eller uten tvang, er deres framtid høyst usikker. Mange i Kosovo har fått sine hus brent ned, mange hjem er overtatt av serbere og mange hus er plyndret for alt av verdi, etter hva flyktninger selv har fortalt.

Albanere i Kosovo er fratatt penger, smykker og andre verdigjenstander, forteller flyktningene.

- Hva har flyktningene vendt tilbake til?

- Vi vet ikke, fordi vi ikke er til stede der. Forholdene må vi anta er særdeles vanskelige. Vi tror Kosovo har 180000 indre flyktninger. Det finnes ingen organisasjoner der inne til å hjelpe dem, sier Paula Ghedini.

- Hva har dere fått vite fra dem som har snakket med de tilbakevendte over telefon?

- De som vendte tilbake fordi de var trøtte, har stort sett sagt at de har det greit. De har flyttet tilbake til husene sine, men de sier at de kanskje vil prøve å flykte på nytt. Andre har meldt om vanskeligheter. Men vi må vente og se om denne våpenhvilen varer og vi må få flere opplysninger før vi har et bilde av tilstanden, sier Ghedini.

Spøkelsesby

TV-selskapet CNN fikk i går sendt en medarbeider til Pristina. Han kunne beskrive en by som nærmest er bombet i ruiner av NATO. Ikke et menneske var å se i gatene. Pristina er i dag en spøkelsesby, slo han fast.

Hvorfor vil president Slobodan Milosevic i Jugoslavia plutselig drive titusener av albanere tilbake til Kosovo, når hans regjering åpenbart har forsøkt å kvitte seg med flest mulig de siste to ukene? Det kan være for å gi inntrykk av at myndighetene mener alvor med våpenhvilen. Og våpenhvilen koster lite nå når Kosovo Frigjøringshær (UCK) nesten er slått ut. Det kan være et ledd i å presse NATO til å stanse bombeangrepene. Men det kan også være fordi myndighetene trenger albanske innbyggere i Kosovo som «menneskelige skjold», enten mot flere NATO-bomber eller mot bakkestyrker som serberne nå regner med vil bli satt senere.