Slobos kongress

Sju uker etter at han ble styrtet, forbereder Slobodan Milosevic kongress i sitt Serbiske sosialistparti (SPS). Er det signalet til en kontrarevolusjon eller bare et grotesk uttrykk for at Slobo nekter å godta sin politiske død?

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

BERLIN (Dagbladet): Stedet for møtet blir foreløpig holdt strengt hemmelig. Journalister blir nektet adgang. Bare valget av formann er klart når krigsforbrytertiltalte Slobodan Milosevic samler sine mest trofaste kadrer til partikongress. Han blir uten motkandidat.

Kongressforberedelsene foregår stort sett over telefonen og via de utvalgte partifellene som får slippe gjennom ringen av soldater og offiserer fra spesialpolitiet som omringer villakomplekset i Dedinje-åsen i Beograd. Der har Milosevic og hans kone Mirjana Markovic levd i frivillig husarrest siden 5. oktober. De samme spesialstyrkene vil sørge for at Milosevic kommer trygt til og fra kongressen.

Der vil Milosevic forklare opprøret mot ham med at det var en utenlandsk styrt sammensvergelse, og at de samme kreftene nå forsøker å ødelegge partiet som han selv stiftet. Forskjellen er at nå har fiendene også rykket inn i SPS. Han vil mane kadrene til å stå sammen.

Virksomheten i Dedinje-åsen kan minne om den avdøde NRK-legenden Otto Nielsens vise om Hitler og nazismen, der refrenget lød «He's dead, but he won't lie down». Oppfatningene av hvor farlig Milosevic er, er delte blant serbiske demokrater.

  • Slobo og Mira har de siste årene levd i en virtuell verden. Milosevic kan ikke forsone seg med at han er politisk død, og at han risikerer å havne på tiltalebenken i Haag eller i Beograd. Utad forsøker han å gi inntrykk av at han fortsatt er den suverene føreren, sier Duska Anastasejevic - menneskerettighetsforkjemper og i flere år framtredende medlem av opposisjonen i Beograd.

Hun sier til Dagbladet at hun ikke ser noen egentlig fare for at Milosevic kan lykkes i å organisere en kontrarevolusjon. At tidligere trofaste håndlangere, som for eksempel ekspresident Zoran Lilic, har brutt ut og startet nye partier, tar hun som et uttrykk for at Milosevic vil ta med seg også SPS i sin egen politiske grav.

  • Mira Markovics søster, journalisten Ljubica Markovic, deler oppfatningen av at partikongressen i hovedsak forteller at Milosevic ikke vil innse realitetene.

- Men han må ikke av den grunn undervurderes. Milosevic venter på at hans motstandere skal knuse hverandre, understreker hun.

For begeistringen og det tilsynelatende samholdet som virket så totalt i de historiske oktoberdagene, er brått borte og erstattet med giftig fiendskap og en truende splittelse blant revolusjonens seierherrer. Det brygger opp til et oppgjør mellom den demokratisk valgte presidenten Vojislav Kostunica og Zoran Djindjic, som var arkitekten bak valgseieren og opprøret mot Milosevic.

  • Kostunicas strategi er å trå varsomt, for å vinne - eller rettere sagt kjøpe - gamle fiender over på sin side. Han har avvist alle krav om å utlevere Milosevic til Haag-domstolen eller haste med å stille ham for en jugoslavisk domstol. Kostunica har avvist kravene fra Djindjic om straks å avsette sjefen for generalstaben, general Nebojsa Pavkovic, og sjefen for det hemmelige politiet, Rade Markovic.

Kostunicas syn er at raske aksjoner bare ville tjene til å provosere, i en situasjon der han har støtte fra 85 prosent av befolkningen.

  • Djindjic-tilhengerne hevder at slike meningsmålinger viser at Kostunica oppmuntrer til den samme avskyelige persondyrkingen som kjennetegnet det gamle regimet. Kretsen rundt presidenten beskylder Djindjic for at han ikke lenger kan styre sin egen maktlyst. At Djindjic pleier nær kontakt med paramilitære grupper som har vært virksomme fra Kroatia til Kosovo, gjør at mange ser med skepsis på hans demokratiske sinnelag.

Foran det jugoslaviske presidentvalget 24. september trakk Djindjic seg som opposisjonens kandidat til fordel for Kostunica. Bakgrunnen var at Djindjic innså at han var sjanseløs. Før det serbiske parlamentsvalget 23. desember har Djindjic erklært seg selv som statsministerkandidat, mot Kostunicas vilje. Trass i flere dagers meklingsforsøk er det fare for at DOS-alliansen sprekker og går til valg som to blokker eller som en rekke småpartier. Ljubica Markovic advarer:

- Slobodan Milosevic kan se sin sjanse i et politisk kaos ved inngangen til en vinter der de fleste serbere får nok med å overleve.