Slobos nye hjem

Et rom maken til dette vil bli den jugoslaviske ekspresidenten Slobodan Milosevics nye hjem. I løpet av neste måned blir han fraktet til det hypermoderne, rømningssikre fengselet i Haag. Her vil han bli tiltalt for forbrytelser mot menneskeheten og tilbringe lang, lang tid.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Regjeringen i Beograd tok mandag de første rettslige skritt for å utlevere Slobodan Milosevic til krigsforbryterdomstolen.

Møter gamle kjente

Milosevic vil bli fraktet til fengselet i Haag av FN-tjenestemenn. Der møter han kjente ansikter som den tidligere presidenten for de bosniske serberne, Biljana Plavsic. Slobo møter også den tidligere formannen for det bosnisk-serbiske parlamentet, Momcillo Krajisnik, og den bosnisk-serbiske generalen Radislav Krstic, som er tiltalt for massakrene på minst 6000 bosniske muslimer i Srebrenica i 1995.

Siden april har Milosevic sittet i varetekt i Beograd. Han disponerer et stort rom, men merker nok stor forskjell fra tida i Titos Hvite hus i Beograd. Han skal være svært nedbrutt, men får jevnlige besøk av kona og våpendrager Mirjana Markovic.

Selv om plassen er liten i cella i Haag, vil Milosevic bli godt mottatt av en profesjonell stab. Sju minutter hver dag vil han få lov til å ringe hjem til sin familie, og han vil få all hjelp han måtte behøve av psykiatere. Fangene kan gå relativt fritt rundt med sine serbiske, kroatiske og muslimske medfanger. Det er TV-rom og musikkrom med blant annet piano og gitar.

Håpløs anke

Justisminister Momcilo Grubac har videresendt Haag-domstolens utleveringsordre til en domstol i Beograd.

- Dermed er det innledet konkret samarbeid med Haag-domstolen, i tråd med regjeringens vedtak, heter det i meldingen fra nyhetsbyrået Tanjug.

Selv om Milosevics advokater kommer til å gjøre alt for å stanse det, er prosedyrene slik at en utlevering i høyden kan stanses i tre uker. Men regjeringen har hastverk. Fredag begynner den store giverlandskonferansen for Jugoslavia i Brussel, hvor det er håp om å få bidrag på 1,3 milliarder dollar. USA venter med å melde seg på, for å legge press på myndighetene i Beograd. Observatører tror Milosevic vil være i den Haag i løpet av to uker.

Et hjem i mange år

Krigsforbryterdomstolen har gjort det klart at vedtak er vel og bra, men til sjuende og sist vil den se Slobo bak lås og slå.

- Samarbeid betyr handling. Det er god plass i varetektsfengselet, sier talskvinne Florence Hartmann.

Det er nå 41 tiltalte i fengselet i Haag. Når hovedpersonen bak krigene på Balkan Slobodan Milosevic kommer, vil den bosnisk-serbiske kommandanten Radko Mladic og presidenten Radovan Karadzic være de neste store navnene krigsforbrytertribunalet ønsker seg. Fengselet vil bli Milosevics hjem i mange år. Bare fire er hittil dømt.