Slobos nye hjem

God plass, varierte fritidsmuligheter og besøk av kona så ofte han vil. Det er ikke akkurat noe presidentpalass, men oppholdet i Scheveningen-fengselet kan gjøre Slobo godt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

De første 30 dagene blir det sikkert litt stusslig å være isolert på enecella, men etterpå får Slobodan Milosevic flytte ut til de andre krigsforbryter-siktede eks-jugoslavene. Med litt egeninnsats burde alt ligge til rette for selvutvikling, fysisk fostring og varierte dager.

Den noe magestramme dressjakka tyder på at Slobo har skulket treninga det tiåret han har herjet Balkan. Nå kan han iallfall ikke skylde på dårlig tid. Volleyball, basketball og fotball er populære aktiviteter blant mennene som er siktet for forbrytelser mot menneskeheten og andre brudd på internasjonale konvensjoner. De bruker å møtes til litt heseblesende lagidrett etter dagens høringer.

Mye å lære

Hvis Milosevic heller vil trene litt på egen hånd, kan han få hjelp av en personlig trener. Treningsrommet står til eks-presidentens disposisjon - hvis han da ikke heller vil trimme litt på gårdsplassen. Og skulle han strekke en muskel eller skade seg på annet vis, er det bare å tilkalle legen eller sykepleieren.

Kanskje Slobo er mer den tenkende typen. Da finner vil han også finne gode tilbud i fengselet like utenfor Haag: Et velutstyrt bibliotek og kunst-, språk- og vitenskapelig undervisning.

De har også lagt til rette for selvlagde gourmet-opplevelser hvis kokkens kreasjoner ikke behager. Varene får de innsatte kjøpe i fengselets kolonialhandel, og maten tilbereder de på felleskjøkkenet.

Selskap, alene eller kabel-tv

Selskap trenger de heller ikke savne. Når som helst og så ofte som helst kan besøkende stikke innom. Er det ektefellen, slipper de innsatte å bli overvåket under sammenkomsten. Han kan også søke selskap hos fengselets psykiater, prest eller et overhode for en av de andre tilgjengelige religionene.

Og skulle Slobo føle for å tilbringe litt kvalitetstid med seg selv, har han en 15 kvadrats celle å boltre seg på. Der har han dusj, do, vaskeservant og en pult hvor han eventuelt kan skrible på sine memoarer. Eller han kan sløve med kabel-tv eller ha sosial omgang i rekreasjonsrommet.

Det er med andre ord et komfortabelt fengsel etter internasjonale standarder, skriver nyhetsbyrået AP.

Denne spesielle fløyen av Scheveningen-fengselet er forbeholdt de som må svare for seg hos FNs krigsforbryterdomstol. For tiden sitter det 38 antatte krigsforbrytere fra Balkan der - pluss Slobo. Fløyen har fire etasjer med 12 celler hver - så det er fortsatt plass til flere.

Kan ende opp i Norge

Mesteparten av de innsatte er ikke det man forbinder med hardbarkede kriminelle. Det er stort sett middelaldrende menn med plettfritt rulleblad og bakgrunn fra møblerte hjem - menn som satt med makta på Balkan. Kun en kvinne - den tidligere bosnisk-serbiske presidenten Bljana Plavsic - er huket inn til FN-domstolen.

Så langt har de dømt 20 Balkan-forbrytere. Når fellende dom er gjort rettskraftig, er tiden i komfortable Scheveningen over. Da blir de sendt for å sone i landene som har stilt sine celler til disposisjon - deriblant Norge. Om Slobo skal få sone sine eventuelle fengselsår her til lands, det har ikke norske myndigheter tatt stilling til ennå.