Slobos skjebnedag

I dag er det ventet at jugoslavene nok en gang vender ryggen til Slobodan Milosevic. I deres første fri valg på lang tid ligger Slobo an til å få rundt 10 prosent av stemmene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Valget på nasjonalforsamling i den jugoslaviske republikken Serbia startet som planlagt klokken 07. De første uoffisielle valgresultatene ventes ved 22-tiden i kveld.

Valget på de 250 plassene i den serbiske nasjonalforsamlingen regnes som det første frie og demokratiske valget i Serbia på lang tid. Det er forventet at Serbias demokratiske opposisjon, DOS, får stort flertall, på bekostning av Sosialistpartiet til Slobodan Milosevic.

Kaldt

Valgoppmøtet var heller lavt i Beograd i dag tidlig, muligens på grunn av det kalde været. Men Milosevic og hans kone Mira Markovic, trosset morgenfrosten og avga sine stemmer i den eksklusive Beogradforstaden Dedinje, godt bevoktet av livvakter.

Analytikere tror at valget vil markere det endelige nederlaget for Milosevic og hans tilhengere, som fortsatt besitter høye maktstillinger i Serbia, spesielt innenfor politiet.

Meningsmåling

Ifølge meningsmålingene ligger DOS an til å få mer enn to tredeler av stemmene. Slobodan Milosevics sosialistparti ser ut til å få i overkant av 10 prosent.

Statsministerkandidat for DOS er Zoran Djindjic, mangeårig opposisjonsleder og strategen bak oppstanden som felte Milosevic etter det jugoslavisk valget i september.

PÅ VEI NED: Sosialistene må finne seg i å tape valget for første gang på over 50 år. Selv om Slobo og kona nok stemte rødt i dag tidlig.Foto: SCANPIX/REUTERS
PÅ VEI NED: Sosialistene må finne seg i å tape valget for første gang på over 50 år. Selv om Slobo og kona nok stemte rødt i dag tidlig.Foto: SCANPIX/REUTERS Vis mer

Tilhengerne til den jugoslaviske presidenten Vosjislav Kostunica oppfatter valget som en mulighet til å trygge maktgrunnlaget, etter at Milosevic og hans allierte ble avsatt ved et folkeopprør i oktober i år.

Oppgaven foran oss er enorm, sa den jugoslaviske presidenten da han avla sin stemme. Kostunica pekte på det store arbeidet som ligger foran med å gjenoppbygge Serbia, samt bygge opp relasjonene med Montenegro, som også er en del av Jugoslavia.

- Jobben består i å gjenreise det som ble ødelagt, både av det tidligere regimet og av NATO-bombingen, sa Kostunica.

Observatører

I tillegg til de 12.000 lokale autoriserte observatørene, har Organisasjonen for sikkerhet og samarbeid i Europa (OSSE) 335 observatører til stede under valget. Jugoslavia ble gjenopptatt som medlem i OSSE i november.

Serbiske myndigheter har også satt opp stemmelokaler for de rundt 100.000 serberne som bor i den albanskdominerte provinsen Kosovo.

(NTB)

PÅ VEI NED: Sosialistene må finne seg i å tape valget for første gang på over 50 år. Selv om Slobo og kona nok stemte rødt i dag tidlig.Foto: SCANPIX/REUTERS