Slokk tørsten med mobilen

Nå kan du snart slokke tørsten selv om du mangler småpenger. Alt du trenger for å kjøpe brus på automat, er mobiltelefonen din. Telenor Mobil og Ringnes inngår i dag en avtale for 1000 brusautomater landet rundt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Betaling av småbeløp via mobil har blitt lansert i det vide og det brede. Men hittil har det vært få tjenester på markedet. Netcom, som først lanserte tjenesten, har foreløpig hatt bare to operative brusautomater med mobilbetaling: en på deres eget kontor, og en på Aker Brygge i Oslo. På Aker Brygge fikk de problemer med påfyll, og automaten er nå fjernet.

Men i juli slår storebror Telenor til med 1000 automater der du kan kjøpe Farris, Pepsi, Shio, Villa Farris, 7Up, Imsdal og Mozell. Men de bør ikke føle seg for trygge. Det har nemlig vært samtaler mellom Netcom og Coca-Cola Norge.

Egen konto

For å kjøpe brus trenger du bare en vanlig mobiltelefon - WAP er ikke nødvendig. Du må derimot opprette en egen konto for betaling via mobilen. Ved å ringe opp et telefonnummer som står på brusautomaten, belaster du så denne kontoen. Når kontoen er tom, overfører du penger fra din ordinære bankkonto til bruskontoen.

Konseptet virker umiddelbart noe mer komplisert enn å putte penger i sprekken, men skal etter sigende være meget enkelt. Det tar om lag et halvt minutt fra du ringer til du står med brusen i hånda. Sikkerheten blir beskrevet som like god som ved minibankuttak.

Å kjøpe brus fra mobilen vil koste mer enn å betale med mynt. Hvor mye mer vil verken Ringnes eller Telenor si noe om. I tillegg påløper tellerskritt.

Parkering neste

- Dette er bare starten på en utvikling der du kan bruke mobilen til å betale for alt du trenger mens du er på farta. Parkeringsautomater er f.eks. et område vi ser på. I prinsippet ønsker vi åpne løsninger, slik at kunder hos andre teleselskaper kan opprette konto hos oss, sier ansvarlig for nye forretningsområder hos Telenor, Sverre Pedersen.

Foreløpig er brusbetalingen talebasert. Men Pedersen kan love at folk med WAP-telefon vil få en tekstbasert versjon om kort tid.