Slør på banen

På tide å komme seg i form.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I MORGEN SKAL vi begynne et nytt og bedre liv, i morgen og i hele resten av januar. Treningsstudioene har opptil femti prosents økning denne måneden. Vi skal trene mer, spise mindre, gå på tur, aldri sur, i regn og sludd og tåke. De fleste av oss kan trekke i joggebuksene og trene i det utstyret vi har. Men hva gjør du, hvis du er kvinne og muslim?

Å TRENE MED hijab er vanskelig, ifølge folk som har prøvd. Glatt, stramt stoff som skal trekkes ned i pannen, knyttes rundt hodet og dekke hals og bryst, strammer på feil steder og glir akkurat når det ikke skal gli. Men nå kommer designeren Cindy van den Bremen med hijab-modeller i stretch og fleece, til bruk i gymtimen, på tennisbanen og i skisporet. Den nederlandske moteskaperen kommer til Norsk Form tirsdag, for å snakke om arbeidet. Hun mener hun løser kulturelle problemer gjennom design. Cindy van den Bremens hodeplagg brukes i dag av kvinner også uten religiøs tilknytning. Også menn skal være observert i dem i slalåmbakken. van den Bremens hijab er myke og praktiske og noen kan festes med borrelås. Motemerket hennes, Capsters, lanserte i høst en aerobic-hijab i hvitt med svarte striper, som sitter like trangt og støpt som ei treningsbukse.

CINDY VAN DEN BREMEN har utviklet hodeplaggene i samarbeid med muslimske kvinner og en imam i Nederland. Til Dagsavisen sier hun at hun først ble interessert i å lage et moteplagg som kunne integreres i en moderne garderobe, men at hun gjennom samtalene med muslimske kvinner oppdaget behovet for et trygt og praktisk hodeplagg til sportsbruk. Nye livsformer skaper nye behov, også i gamle kulturer. Her i landet var Ikea tidlig ute med å finne praktiske arbeidsløsninger for muslimske ansatte. I stedet for å forby hodeplagget - slik enkelte andre varehus gjorde - designet de sitt eget Ikea-slør.

SLØR ER MOTE. Det kommer stadig nye hijab-trender, ifølge to jenter på videregående skole i Oslo, som oppdaterte Dagbladet i fjor. Stoffene skal være tette, og tradisjonelt skal de være nøytrale. Men unge jenter pynter med blomster, glitter og frynser, og knytter sjalet litt annerledes, for å oppnå en personlig vri. Hijaben må alltid matche smykker, klokke, sko og veske, mener noen. En vårdag på Grønland i Oslo er den reneste motevisning i kreative hodeplagg.

HIJAB HAR sterk symbolverdi, og oppfattes på svært forskjellige måter: Av noen som undertrykkende, av andre som frigjørende. Slør i norsk sportsvariant, for eksempel med selbumønster, må uansett kunne være et håndfast bidrag til integreringen.