Valen-saken:

- Sloss med politiet

Politiet vitner i saken mot komiker Kristian Valen (48).

RETTEN: Kristian Valen møter denne uka i Oslo tingrett, tiltalt for grov overtredelse av våpenloven, ulovlig våpenbesittelse og oppbevaring av narkotika. Foto: Gunnar Hultgreen / Dagbladet
RETTEN: Kristian Valen møter denne uka i Oslo tingrett, tiltalt for grov overtredelse av våpenloven, ulovlig våpenbesittelse og oppbevaring av narkotika. Foto: Gunnar Hultgreen / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

OSLO TINGRETT (Dagbladet): Mandag startet rettssaken mot komiker Kristian Valen (48), som står tiltalt for grov overtredelse av våpenloven, ulovlig våpenbesittelse og oppbevaring av narkotika.

Rettens andre dag er satt av til vitneførsel, og blant dem som skal i vitneboksen er en av politibetjentene på stedet, som av ulike årsaker vil bli holdt anonym.

Han forteller om husransakelsen 19. februar 2020, som endte med et basketak med politiet.

VÅPNENE FUNNET: Våpnene som ble funnet hjemme hos Kristian Valen. Foto: Politiet
VÅPNENE FUNNET: Våpnene som ble funnet hjemme hos Kristian Valen. Foto: Politiet Vis mer

- Sloss med politiet

Årsaken til utrykningen var en bekymringsfull melding fra Valens samboer. Politiet vurderte situasjonen som farlig, og fryktet Valen ville ta sitt eget liv.

Etter at nødetatene hadde vært på stedet i omtrent fem timer, ble Valen visitert av politiet. Visiteringen foregikk inne i leiligheten til komikeren.

- Han dytter opp balkongdøra og løper ut på balkongen når vi skal visitere ham. Vi var flere som måtte holde tak i ham for å få han inn i leiligheten igjen. Det ble et basketak der inne for å få kontroll på Valen. Det ender med at han slår hodet i et bilde på veggen og detter ned i sofaen, forklarer politibetjenten i retten.

- Det faller mye knust glass (som følge av at bildet knuste, journ.anm.) ned i sofaen og Valen får kuttskader i halsen. Han begynner å blø kraftig og blodmangelen gjør han blir bevisstløs, fortsetter han.

Etter politibetjentens forklaring får Valen selv ordet.

- Det er veldig sterkt å sitte og høre på. Det er to grunner til det: Både på grunn av det som skjedde og fordi forloveden min må sitte her å høre på at jeg holdt på å dø, sier han, tydelig preget fra tiltalebenken.

- Når det er sagt, er jeg overhodet ikke enig i denne framstillingen.

Nekter straffskyld

Valen nekter straffskyld på alle tiltalepunkter.

- Når aktor leser opp dette så høres det veldig alvorlig ut. Jeg er bare en komiker og kjenner meg ikke igjen i dette. Det er helt absurd, sa han i sin frie forklaring under rettens første dag.

Under husransakelsen i februar 2020 fant politiet 11 skytevåpen, som ikke var plombert riktig i henhold til loven, i hjemmet hans på Aker Brygge. I tillegg til de skytevåpnene tiltalen omfatter, har politiet varslet inndragelse av over 50 våpen - inkludert halvautomatiske geværer, rifler og pistoler.

RETTEN: Aktor Andreas Meeg-Bentzen og forsvarer Bernt Heiberg i retten. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
RETTEN: Aktor Andreas Meeg-Bentzen og forsvarer Bernt Heiberg i retten. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer

Det ble også funnet over 800 reseptbelagte midler med virkestoffene diazepam og klonazepam. Det skal, ifølge forsvaret, dreie seg om medisiner skrevet ut av leger mot sykdom.

Fra vitneboksen mandag fortalte Valen at han har samlet på våpen siden tenåra, og anslo at samlingen i dag er verdt nærmere to millioner kroner. Han hevdet at de 51 våpnene som ble funnet hjemme hos ham, er plomberte våpen som er brukt som rekvisitter i sketsjer, forestillinger og musikkvideoer over flere år.

Dagbladet retter: Etter publisering av første post i denne saken, har Dagbladet fjernet et navn på et vitne i saken, som ble navngitt ved en feil. Dagbladet har også fjernet en opplysning vi mener ikke er relevant for saken etter første publisering.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer