Sloss seg ut av døden

- Folk klatret oppå hverandre for å få luft, sier nordmannen Erik Olsen (17). Han sto midt i kaoset hvor åtte menn ble klemt i hjel. Tragedien skjedde like før midnatt på Roskilde-festivalen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Flere nordmenn sto foran scenen da marerittet startet under Pearl Jam-konserten. Da folkehavet på 50 000 tilskuere begynte å presse framover, befant de seg i en dødsfelle.

- Fyren foran meg var så sjokkert at han bare skrek. Det var ikke mulig å komme seg av flekken, sier Erik til den svenske avisen Expressen.

Åtte ble klemt i hjel tre ble alvorlig skadet og et trettitall ungdommer ble fraktet til sykehus. 17-åringen klarte sammen med sine venner til slutt å kjempe seg til mixertårnet.

Folk kollapset og forsvant

Tilskuerne som ikke befant seg i kaoset, kunne se tragedien på nært hold via storskjermen. Blodige og livløse kropper ble lempet over sperringene. Pearl Jam-vokalist Eddie Vedder oppfordret gjentatte ganger publikum om å stanse pressingen. Da han forsto at det var nytteløs, sank han sammen og gråt på scenen. Ingen kunne hjelpe personene som kollapset og forsvant under folkemassene.

Vaktene klarte å dra Ålesund-mannen Aleksander Erdal (21) over sperringene ved scenen.

- Trykket ble bare større og større. Det ble totalt kaos. Flere personer svimte av og havnet under folkehavet, sier Aleksander til den svenske avisen Aftonbladet.

I natt lette han etter to av sine nærmeste kamerater som var savnet etter konserten.

- En av dem sto helt fremme. Jeg er redd han er en av de som ikke har klart seg, sier Aleksander.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Musikken har startet opp

Flere tilskuere mener at tragedien skyldtes lydanlegget.

- Lyden falt ut flere ganger. Derfor begynte folk å presse på for å komme seg nærmere, sier svensken Petter Brodin (18) til Expressen.

Festival-ledelsen tar ingen selvkritikk i forhold til vaktholdet foran scenen. Festivalsjef Leif Skov besluttet at festivalen skal fortsette, selv om konserten med hovedattraksjonen The Cure ble avlyst. Beslutningen ble tatt i samråd med politiet.

Klokka 12 i dag startet konserter ved 4 av 7 scener. Scenen hvor de åtte ble klemt i hjel er foreløpig ikke tatt i bruk.

Vil bli etterforsket

Ledelsen sier at de ikke er 100 prosent sikre på at det er riktig å fortsette, men de er opptatt av de store praktiske og trafikale problemene som kunne oppstått dersom de rundt 90 000 deltakerne skal forlate området samtidig lørdag - en dag før tiden.

Alle festivaldeltagerne blir oppfordret til å ringe hjem og bekrefte at alt er i orden. Mobilnettet ble raskt overbelastet, så mange har ikke kommet gjennom for å berolige sine pårørende.

Dansk politi har varslet lokale politikamre i hele Norden om at de pårørende kan ta kontakt med nærmeste politikammer for å få nærmere informasjon. Politiet i Roskilde kommer til å etterforske saken.

Dagbladet.no er i Roskilde og vil holde deg løpende oppdatert utover dagen.

<B>UKJENTE OFFER:</B> Identiteten til kun fire av de åtte døde er offentliggjort.
<B>TRAMPET I HJEL:</B> Ambulansene sto i kø for å ta med seg døde og skadede etter fredagens Pearl Jam-konsert på Roskilde.
<B>UFATTELIG:</B> Da de første meldingene om drepte kom, brøt gråten ut hos publikum. Mange har forlatt festivalen i sorg.
<B>LAMSLÅTT:</B> Ingen hadde trodd at en slik tragedie kunne ramme rolige Roskilde.