Sloss seg ut av døden

- Folk klatret oppå hverandre for å få luft, sier nordmannen Erik Olsen (17). Han sto midt i kaoset hvor åtte menn ble klemt i hjel. Tragedien skjedde like før midnatt på Roskilde-festivalen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Flere nordmenn sto foran scenen da marerittet startet under Pearl Jam-konserten. Da folkehavet på 50 000 tilskuere begynte å presse framover, befant de seg i en dødsfelle.

- Fyren foran meg var så sjokkert at han bare skrek. Det var ikke mulig å komme seg av flekken, sier Erik til den svenske avisen Expressen.

Åtte ble klemt i hjel tre ble alvorlig skadet og et trettitall ungdommer ble fraktet til sykehus. 17-åringen klarte sammen med sine venner til slutt å kjempe seg til mixertårnet.

Folk kollapset og forsvant

Tilskuerne som ikke befant seg i kaoset, kunne se tragedien på nært hold via storskjermen. Blodige og livløse kropper ble lempet over sperringene. Pearl Jam-vokalist Eddie Vedder oppfordret gjentatte ganger publikum om å stanse pressingen. Da han forsto at det var nytteløs, sank han sammen og gråt på scenen. Ingen kunne hjelpe personene som kollapset og forsvant under folkemassene.

Vaktene klarte å dra Ålesund-mannen Aleksander Erdal (21) over sperringene ved scenen.

- Trykket ble bare større og større. Det ble totalt kaos. Flere personer svimte av og havnet under folkehavet, sier Aleksander til den svenske avisen Aftonbladet.

I natt lette han etter to av sine nærmeste kamerater som var savnet etter konserten.

- En av dem sto helt fremme. Jeg er redd han er en av de som ikke har klart seg, sier Aleksander.

Musikken har startet opp

Flere tilskuere mener at tragedien skyldtes lydanlegget.

- Lyden falt ut flere ganger. Derfor begynte folk å presse på for å komme seg nærmere, sier svensken Petter Brodin (18) til Expressen.

Festival-ledelsen tar ingen selvkritikk i forhold til vaktholdet foran scenen. Festivalsjef Leif Skov besluttet at festivalen skal fortsette, selv om konserten med hovedattraksjonen The Cure ble avlyst. Beslutningen ble tatt i samråd med politiet.

Klokka 12 i dag startet konserter ved 4 av 7 scener. Scenen hvor de åtte ble klemt i hjel er foreløpig ikke tatt i bruk.

Vil bli etterforsket

Ledelsen sier at de ikke er 100 prosent sikre på at det er riktig å fortsette, men de er opptatt av de store praktiske og trafikale problemene som kunne oppstått dersom de rundt 90 000 deltakerne skal forlate området samtidig lørdag - en dag før tiden.

Alle festivaldeltagerne blir oppfordret til å ringe hjem og bekrefte at alt er i orden. Mobilnettet ble raskt overbelastet, så mange har ikke kommet gjennom for å berolige sine pårørende.

Dansk politi har varslet lokale politikamre i hele Norden om at de pårørende kan ta kontakt med nærmeste politikammer for å få nærmere informasjon. Politiet i Roskilde kommer til å etterforske saken.

Dagbladet.no er i Roskilde og vil holde deg løpende oppdatert utover dagen.

<B>UKJENTE OFFER:</B> Identiteten til kun fire av de åtte døde er offentliggjort.
<B>TRAMPET I HJEL:</B> Ambulansene sto i kø for å ta med seg døde og skadede etter fredagens Pearl Jam-konsert på Roskilde.
<B>UFATTELIG:</B> Da de første meldingene om drepte kom, brøt gråten ut hos publikum. Mange har forlatt festivalen i sorg.
<B>LAMSLÅTT:</B> Ingen hadde trodd at en slik tragedie kunne ramme rolige Roskilde.