Sløste bort 160 milliarder

Ekstravagant livsstil og mange feilslåtte investeringer har gitt playboyprinsen Jefri Bolkiah av Brunei en gjeld på utrolige 160 milliarder kroner. I går åpnet tvangsauksjonen der blant annet fly, helikoptre, yachter og gullbelagte dorullholdere går under hammeren.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den største kreditoren er hans bror, sultanen av Brunei, men også andre som har gått lei av å vente på penger har også slengt seg med på kravet.

Gjenstandene i auksjonen over prinsens konkursbo, som begynte i går, har ingen sett maken til.

Gullbelagte dorullholdere og toalettkoster, fly, helikoptre, yachter, møbler, krystall, og porselen for millioner er bare noe av innholdet i de 21 varehusene hvor mer enn 10000 auksjonsobjekter er samlet.

Elsket jobben


Prins Jefri er sultanen av Bruneis yngste bror og var i ti år finansminister og sjef for Brunei Investment Agency (BIA). Han var også sjef for landets største private firma, Amadeo Development. Amadeo hadde ansvaret for å investere store deler av BIAs fond.

Playboyprinsen Jefri elsket jobben sin. Han reiste verden rundt og kjøpte bl.a. luksushoteller, villaer, båter, leiligheter, juveler og biler, og bygde fornøyelsespark brulagt med italiensk marmor.

Han skal til og med ha kjøpt sitt eget bordell for å hindre at «uvedkommende» benyttet bordellets tjenester.

Etter at prins Jefri hadde brukt rundt 300 milliarder kroner fra statskassa til sine mange prosjekter og ekstravagante livsførsel, gikk Amadeo Development konkurs i 1998. Prinsens bror, sultan Hassanal, stoppet prinsens tilgang til statskassa, og prins Jefri satt igjen med en gjeld på 160 milliarder kroner.

I retten

Da hadde han tapt rundt 45 millioner kroner hver dag i de ti årene han hadde tilgang til Bruneis oljemilliarder.

Sultanen gikk for tre år siden til sak mot prins Jefri, fordi han hadde tapt store summer på brorens investeringer. Før prins Jefri startet sin storslåtte kjøpefest, hadde sultanen hatt en formue på rundt 400 milliarder kroner, men i 1998 var han angivelig nede på sine siste 100 milliarder.

Sultanen fikk knapt noe ut av konkursboet, og prins Jefri måtte nøye seg med et månedlig underholdningsbidrag på fattige tre millioner kroner.

Altfor lite, mente han. Han hadde tross alt fire koner og sytten barn å ta vare på.

Alt skal vekk


Auksjonen i Brunei varer hele denne uka, og auksjonarius regner med at alt vil bli solgt. Det gjelder både flysimulatoren for en jumbojet, krystall-lysekronene, brannbilene, Limoges-porselenet, Baccarat-krystallet og den italienske marmoren.

Men selv om sultanen har tapt milliarder på broren, er han selv ikke fremmed for den livsstilen broren førte.

Dyr underholdning

Når familien har fest, blir artister som Michael Jackson, Celine Dion og Whitney Houston fløyet til Brunei for å synge en sang eller to for gjestene.

I garasjen har sultanen 350 Rolls-Roycer. Han har to Boeinger, en Airbus, seks mindre fly og to helikoptre. I stallen har han 200 varmblodshester. Da han var på handletur i Australia for ei tid tilbake, skrev australske aviser at han tok med seg varer for rundt 30 milliarder ut av landet. Kanskje noe av det var møbler til å fylle noen av de 1788 rommene i sultanens palass.

<B>HEST:</B> En svær gyngehest er blant de mer enn 10 000 gjenstandene på auksjonen.
<B>LYST:</B> Nok krystall-lysekroner og gullbelagte lamper til å lyse opp Versailles er til salgs på auksjonen.
<B>DOKOSTER:</B> Gullbelagte toalettkoster og holder skal auksjoneres ut.
<B>DUSJ:</B> De gullbelagte dusjhodene er også med på auksjonen.
<B>BIG SPENDER:</B> Playboyprinsen Jefri elsket jobben sin, som var å investere store deler av Bruneis penger. Han kjøpte blant annet luksushoteller, fly, båter, leiligheter, juveler og biler.