Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Sløste bort 5,7 mill. på et år

WGI-topp Tor Einar Olaisen (28) trues av personlig konkurs, og må skaffe 1,5 millioner kroner til rasende WGI-medlemmer innen mandag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tor Einar Olaisen er den personen som sitter aller øverst på WGI-pyramiden i Norden.

Selv om han hadde en skattbar inntekt på 5,7 millioner i 2003, satt han bare igjen med småpenger da han fikk skattekravet på 1 624 682,- kroner.

-  Jeg klarer ikke å betale mer til skattemyndighetene før jeg får flere penger fra World Games, sier Olaisen til Dagbladet.

Han får ikke ut penger fra det kriserammede pyramideselskapet World Games, og trues nå med personlig konkurs av kemneren i Tønsberg, som allerede har tatt tvangsutlegg hos 28-åringen.

Gamblet bort pengene

Tor Einar Olaisen er en av de såkalte «verdenslederne» i pyramideselskapet World Games (WGI). Dagbladet har tidligere skrevet om situasjonen til de andre på samme nivå som Olaisen i pyramiden:

 I Spania bor Mads Østvang (45), som har tjent over 20 millioner på pyramiden, og likevel får uføretrygd.

 I Fredrikstad måtte nylig Tor Anders Petterøe si fra seg en luksusleilighet til 7,6 millioner kroner, fordi pengene fra World Games aldri dukket opp.

Men i det største uføret sitter altså Tor Einar Olaisen.

I 2003 hadde han en skattbar inntekt på 5,7 millioner kroner, og skulle betalt 1,62 millioner kroner i skatt. Han klarte bare å betale 233 657 kroner ved forfall, selv om han de siste åra har tjent over sju millioner kroner på World Games.

-  Hvor har du gjort av pengene du skylder?

-  Jeg gambla med en del ting jeg ikke burde ha gambla med. Investerte i prosjekter som ikke ga utbetaling, sier Olaisen som ikke vil gå nærmere inn på de mislykkede investeringen sine.

-  Jeg er 28 år, og fikk mye penger i hendene. Da gjorde jeg en del ting jeg ikke burde ha gjort. Det hadde kanskje du også gjort, sier Olaisen.

Betalte 500 000

-  Men jeg har klart å betale 500 000 av det opprinnelige skattekravet på 1,3 millioner, så nå skylder jeg bare 800 000 kroner, sier Olaisen.

Men det er ikke bare skatteetaten som vil ha kloa i Olaisen.

Også advokat Olav Sylte, som representerer WGIs menige medlemmer, krever at verdenslederne skal betale 1,5 millioner kroner innen mandag klokka 15.00. Hvis ikke kommer han til å ta rettslige skritt mot femmerbanden som sitter på toppen av WGI-pyramiden.

-  Nå får de slutte å vise til Jamaica eller Kypros. Jeg vil vite hvem som har nøkkelen til bankboksen. Enten sier de det, eller så får de betale selv. Nå er ikke bortforklaringer et alternativ lenger, sier Sylte.

Han er forberedt på å forfølge de fem verdenslederne hele veien til skifteretten.

Gamblet bort pengene

-  At jeg ikke klarer å betale skatten min er veldig ille, og det er ikke noe gøy at jeg personlig blir berørt av problemene til World Games. Det er ikke noe jeg har gjort med vilje, sier Olaisen.

Men selv om han lover å gjøre opp for seg til staten, kan medlemmene lenger ned i pyramiden se langt etter erstatning fra 28-åringen, som internt i WGI-systemet blir betegnet som «vår alles "upline"», fordi han står helt på toppen.

-  Det er latterlig at en advokat har satt seg så lite inn i saken som Sylte har gjort. Jeg har ikke noen rolle i World Games. Jeg jobber ikke for selskapet, men har tatt på meg en ansvarsrolle med å informere nettverket om hva som skjer, sier Olaisen.

Stakk fra hotellregning

Det er ikke første gang Tor Einar Olaisen havner i klammeri med noen som mener han skylder store penger.

I 2003 ble han dømt i Tønsberg forliksråd til å betale Bolkesjø Hotellene 214 401 kroner etter at Natures Own, som Olaisen da var tungt inne i, stakk av fra ei hotellregning etter et møte på hotellet.

-  Det ble en kraftig lærepenge for oss. De krevde inn hotellprisen fra deltakerne, og ga aldri pengene videre til oss. Det ble dyrt, så etter det har vi aldri latt den type organisasjoner kreve inn betaling for oss, sier administrerende direktør Lars Søreide hos Bolkesjø Hotellene.

Denne dommen ble imidlertid opphevet i februar i fjor, da saken på nytt ble behandlet i forliksrådet, den gang uten at hotellet møtte.

-  Du kan si det slik at vi ser det som svært urealistisk å få tilbake de pengene, sier Søreide.

Ifølge Olaisen selv, hadde ikke han noe med den aktuelle konferansen å gjøre.

-  Jeg hadde akkurat vært i en bilulykke da, og hadde ikke noe med arrangementet å gjøre. Men hotellet var vel ute etter å finne noen å sende regninga til. Den saken er ute av verden, sier Olaisen.

-  Nei, vi har ikke sett pengene enda, sier hotelldirektør Søreide.

Suite til 30 000

Olaisen har levd det gode liv etter at han kom inn i World Games-systemet.

På et møte på Island i 2003, skal han ha bodd i ei suite til 30 000 kroner, ifølge medlemmer som var i samme reisefølge.

Mye av pengene Olaisen har tjent, kommer fra boka «Pitstop», som han har skrevet sammen med WGI\'eren Eldar Sletteng. Det er en manual i pyramidebygging, eller som de kaller det selv: «En milepæl i din karriere».

Søppelmann ble millionær

Dagbladet har fått tilgang til opptakene til en reklamefilm Olaisen spilte inn for boka. Her forteller han hvordan han har vært plaget med dysleksi, og hadde dårlige karakterer på skolen.

-  Før fikk jeg bare jobb i lavlønnsyrker. Jeg har vært søppelmann og portør. Da jeg begynte å tjene penger på WGI gikk jeg til sjefen og sa: Jeg har ikke råd til å jobbe for deg lenger , sier han.

Medforfatter Eldar Sletteng har vært bonde.

-  Å jobbe med WGI er som å jobbe med sauer. Du må gjete folk her også, sier han i filmen.

Olaisen forklarer også hvorfor det såkalte «aksjespillet» til WGI ga folk milliongevinst.


-  Det som skaper kjøpepress er at det kommer inn nye mennesker. Hvis folk er flinke til å sørge for at kursen går opp, og får inn folk, vil de tjene penger. I stedet sitter de på ræva og griner
, sier Olaisen.

Før han tenker seg litt om og sier til kameramannen:

-  Forresten, kutt ut det der.

REKLAMEFILM: Å vise rikdom er viktig for toppene i World Games. Her spiller Tor Einar Olaisen inn en ny reklamefilm for selskapet, hvor han promoterer ei bok han selv har skrevet.
STRØR PENGENE: I videoen kaster Olaisen en bunke 500-lapper opp i lufta, og sier «Da jeg begynte å tjene penger på WGI sa jeg til sjefen: Jeg har ikke råd til å jobbe for deg lenger»
MORO PÅ JOBB: Da videoen ble spilt inn var Olaisen i godt humør. I går var tonen en annen: - Jeg har ikke noen rolle i World Games. Jeg jobber ikke for selskapet, sier han til Dagbladet.
THE END? Her er pengene Olaisen strødde rundt seg med i videoen. Nå vil flere World Games-medlemmer gå til søksmål, fordi de ikke har sett noe til pengene de har blitt forespeilet.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!