Slottet frykter for omdømmet

OSLO/TOKYO (Dagbladet): I natt ble dronning Sonja og kong Harald informert om Ari Behns dopflørt på TV. Nå frykter Slottet at sladrepressen i Europa skal skade kongefamilien og Norges omdømme i utlandet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kongebarnas kjærlighetsliv skaper stadig større bekymring, også i politiet og i Utenriksdepartementet.

Debatten rundt forholdet mellom kronprins Haakon og Mette-Marit Tjessem Høiby rakk så vidt å stilne før Ari Behn i går flørtet med dop i beste sendetid på TV2. Innslaget med prinsesse Märtha Louises nye kjæreste skapte sterke reaksjoner på Slottet.

Kong Harald og dronning Sonja er på statsbesøk i Japan. I natt ble kongeparet informert om Ari Behns flørt med dop på TV-kanalen Metropol.

- Under oppholdet er det en avtale om at representanter fra det kongelige reisefølge kontakter meg hver morgen japansk tid. Jeg vil da orientere dem om innslaget, bekrefter fungerende kabinettssekretær Vigdis Wiesener Jorge overfor Dagbladet seint i går kveld.

Ikke lett

For kongen, dronningen og de ansatte på Slottet var det vanskelig å takle den enorme medieoppmerksomheten rundt Mette-Marit Tjessem Høiby og hennes fortid med «utagerende festing». Dagbladet kjenner til at kongen og dronningen nå er usikre på hvordan de skal håndtere forholdet mellom prinsessen og forfatteren.

- Det er ikke lett for oss å få to omstridte forhold så tett opp mot hverandre, sier en kilde på Slottet til Dagbladet.

En annen sentral kilde sier det slik:

- For Slottet blir det vanskelig å få positiv omtale når kongebarna lever som de gjør.

Etter at Dagbladet skrev om forholdet mellom prinsessen og Ari Behn for tre uker siden, er det en rekke personer som er bekymret over framtida for monarkiet.

Dagbladet kjenner også til at Slottet nå frykter at sladrepressen i Europa skal skade kongefamiliens omdømme i utlandet. Interessen for det norske kongehuset vil øke fram mot det kongelige bryllupet 25. august, og sladrepressen i Europa vil i tida framover grafse i de norske kongebarnas kjærlighetsliv. Derfor kommer Ari Behns dopflørt på et svært dårlig tidspunkt.

Kongebarnas kjærlighetsliv skaper også bekymring for politiet og i Utenriksdepartementet.

Ikke lest «Trist som faen»

I Japan i går spøkte og lo kongeparet da de svarte på spørsmål om Ari Behn. Det skjedde bare timer før det omstridte TV-innslaget gikk på lufta.

- Hvordan vil kongen og dronningen at Ari Behn sine venner skal oppføre seg?

- De er jo ikke her, svarte Kongen og lo. På direkte spørsmål fra Dagbladet om kongeparet hadde møtt Behn, ble de litt mer usikre:

- Hva mener du? spurte kongen. Dronning Sonja så på ektemannen og støttet hjelpende til:

- Vi har i hvert fall ikke lest boka hans!

- Snaddermat

Prinsesse Märtha Louise og kronprins Haakon er kjent for å gå sine egne veier.

- Jeg tar alle mulige forbehold om det påståtte forholdet mellom prinsessen og Ari Behn. Men slike historier er uansett snaddermat for republikanerne. Dette er nok noe Slottet kunne tenke seg å være foruten, sier statsviter og tidligere soussjef ved Slottet, Carl Erik Grimstad.

- Jeg har den siste tida snakket med en rekke pensjonistforeninger. Dette er personer som har et dypt og personlig forhold til kongefamilien. Deres verdensbilde er i ferd med å rakne fullstendig, sier Grimstad, som mener vi er i ferd med å få et «underholdningsmonarki».

DOPFILM: Her er et av bildene fra Aris «filmreisebrev» fra Las Vegas. Bildet er gjengitt med tillatelse fra Metropol.