Slottet kostet ham 556 millioner. Nå må det rives

- Snakk om å sløse med penger, sier programleder Jannecke Weeden, som besøkte slottet i 2016.

MÅ RIVES: I 2016 besøkte programleder Jannecke Weeden slottet Chateau Diter sammen med eiendomsmegler Fredrik Lilloe. Bygget kostet 556 millioner kroner, men nå må det rives. Video: TV3 Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Frankrike er kjent for sine historiske slott på landsbygda, men da Pierre Diter bygde sitt overdådige Chateau Diter i den lille byen Grasse i Provence, skapte han voldsom oppstandelse i lokalsamfunnet.

I januar ble han stilt for retten. Assisterende statsadvokat Pierre-Jean Gaury kalte forvandlingsprosjektet «desillusjonert og totalt ulovlig».

Nå har domstolen vurdert at slottet var bygget uten tillatelse. Det må dermed jevnes med jorda innen halvannet år, skriver CNN.

Erkjenner feilgrep

Eiendommen besto opprinnelig av en beskjedent landhus, men slottet som nå må rives, har ifølge prospektet blant annet 18 suiter, to landingsplasser for helikopter, svømmebasseng, fontener og en imponerende hage.

Bakgrunnen for rettens kjennelse er at eiendommen var vernet område, og dermed underlagt lovbestemmelser, heter det i en kommentar fra retten.

Diter risikerer også en bot på 200 000 euro, eller nesten to millioner kroner, i tillegg til en dagmulkt på 500 euro, eller nesten 5000 kroner, dersom slottet ikke rives innen fristen.

Diter har gått med på å rive alle bygningene som er bygget uten tillatelse, og erkjenner å ha begått noen feilgrep.

Opprørte naboer

Rettssaken var initiert av Diters naboer, blant andre ekteparet Stephen og Caroline Butt, som har klaget på høyt støynivå i forbindelse med flere arrangementer på eiendommen.

- Naboene har klaget mye opp gjennom åra, bekreftet Diter i retten.

Til britiske Telegraph sier Caroline at hun er fornøyd med dommen, og at hun håper det vil sette en ende på Diters «ukontrollerte iver etter å bygge». Ekteparet får til sammen utbetalt 15 000 pund, eller om lag 171 000 kroner, i erstatning.

Diter fortalte den franske avisa Paris Match i 2017 at han og hans kone Monica opprinnelig hadde sett etter en eiendom i Toscana. Til slutt bestemte de seg imidlertid for å bygge sin egen villa i toskansk stil i den idylliske byen nær den franske rivieraen.

SKAPTE REAKSJONER: Dette slottet har skapt voldsomme reaksjoner fra naboer i parfymebyen Grasse i Frankrike. Foto: Skjermdump TV3
SKAPTE REAKSJONER: Dette slottet har skapt voldsomme reaksjoner fra naboer i parfymebyen Grasse i Frankrike. Foto: Skjermdump TV3 Vis mer

- Kunne reddet et land

I 2016 besøkte programleder Jannecke Weeden Chateau Diter sammen med eiendomsmekler Fredrik Lilloe. Besøket er nå å se i TV3-programmet «Lukket visning».

- Chateau Diter er et av de mest ekstravagante stedene jeg så gjennom hele «Lukket visning». Det var et 4000 kvadratmeter stort hus, og vi rakk ikke se en tiendedel engang, forteller hun til Dagbladet.

Weeden har en rask respons når hun hører at slottet må rives:

- Snakk om å sløse med penger. Man kunne jo redda et helt land med de pengene.

Samtidig synes hun begrunnelsen for at slottet rives er merkelig.

- Du bruker over 400 millioner på et slott, også kjenner du ikke til lovverket som gjelder?

- River ikke i hjertet

Da hun fikk ta en titt på det ekstravagante slottet ble hun imponert over bygget. Men det var noe annet som vakte mer oppmerksomhet.

- Det som imponerte meg mest var at mens vi prater kommer det en påfugl gående inn i stua. En av de nitten stuene! Så får vi beskjed om at påfuglen bor der, ler hun.

- Synes du det er trist at det skal rives?

- Det river ikke akkurat i hjertet. Hadde det vært et historisk bygg hadde jeg blitt mer lei meg. Jeg blir for eksempel lei meg når de river gamle bygg i Oslo, eller om de skullet revet et gammelt bygg i Firenze der grunnmuren er fra 1300-tallet. Det er noe helt annet når det er noen som har bygget et slott på 2000-tallet.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer