Slottet krever millioner

Finanstoppene krevde - og fikk - bankgaranti av kongen. Nå svarer Slottet med å kreve 3,5 millioner av dem, etter konkursskandalen som ryster hoffet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I går avslørte Dagbladet at Slottet er direkte involvert i en konkursskandale tilknyttet det planlagte ridesenteret på Bygdøy kongsgård.

Stiftelsen Hest, Helse og Habilitering har selv begjært seg konkurs. Den intrikate striden ender i en gedigen skittentøyvask der rike mennesker og Slottet risikerer å tape flere millioner kroner.

På et møte onsdag presenterte økonomiansvarlig ved Slottet, hoffmarskalk Arne Omholt, et erstatningskrav på 3447365 kroner.

Kongstanken

Prinsesse Märtha Louises kongstanke om et ridesenter på kongsgården skulle realiseres med hjelp en stiftelse. Oslo Ryttersportklubb (ORSK), Slottet og gavmilde millionærer skulle sammen lage et unikt ridesenter. Slottet fryktet at det skulle oppfattes dit hen at rike mennesker solte seg i kongens glans. Derfor ble det opprettet en stiftelse.

Kongen stilte eiendommen til disposisjon, millionærer stilte penger til disposisjon (5,25 millioner) og ridemiljøet stilte med hester og utstyr.

Allerede på et tidlig tidspunkt skar det seg mellom stiftelsens leder, som hadde Slottet i ryggen, og finanstoppene som skulle betale ridesenteret.

For å være på den sikre siden krevde millionærene - Kristin G. Andresen (Tobakks-Andresen), Wibecke Nagell-Erichsen (Schibsted-arving) og finansmogulene Jens P. Heyerdahl og Christian Ringnes - en bankgaranti.

Stiftelsen som skulle overføre de 5,25 millionene videre til Slottet, måtte ta opp det uvanlige kravet med kongens mann: hoffmarskalk Arne Omholt.

Overraskende krav

Kort tid etter stilte kongen en bankgaranti via en konto i Nordea. Alt var da klart for at prinsessens kongstanke skulle bli en virkelighet.

Men så startet krangelen: Millionærene mistet enhver form for tillit til stiftelsens leder, Bjørn Christian Østberg.

Stiftelsen fikk økonomiske problemer og det ble innkalt til flere krisemøter - også på Slottet. Denne uka var hesteeventyret over. Millionærene, som hadde lånt ut penger avdrags- og rentefritt for tre år, stanset pengestrømmen.

Østberg hadde ikke noe valg og måtte gå til Oslo skifterett.

Noen timer tidligere ble det innkalt til møte der Kristin G. Andresen, advokat og tidligere justisminister Else Bugge Fougner, prosjektdirektør Arnljot Flaate (på vegne av Jens P. Heyerdahl og Christian Ringnes), hoffmarskalk Arne Omholt og kongens advokatfirma Sørensen Føyen deltok.

Møtet ble avholdt hos advokatfirmaet PricewaterhouseCoopers DA på Sjølyst i Oslo.

Helt overraskende presenterte Slottet et erstatningskrav på hele 3447365 millioner kroner. Slottet mente at de risikerte å tape beløpet på grunn av at stiftelsen skulle begjære seg konkurs.

- Vi donerte penger for å få til et ridesenter, og nå skal vi betale for det! Erstatningskravet som er fremmet er helt vanvittig, sier Kristin G. Andresen til Dagbladet.

Tapte millioner

Advokat Jeppe Normann, som er oppnevnt som bobestyrer, bekrefter overfor Dagbladet at de foreløpige kravene i konkursboet til sammen er på 7,4 millioner.

Selv om Slottet - via stiftelsen- har stilt en bankgaranti for pengene finanstoppene lånte ut, risikerer de å gå på et milliontap.

Får Slottet gjennomslag for sitt erstatningskrav, vil store deler av rikfolkets penger i realiteten være tapt.

Grunnen er at kreditorenes krav til stiftelsen vil med Slottets krav være langt større enn verdiene i boet. Derfor opplever Andresen, Nagell-Erichsen, Ringnes og Heyerdahl Slottets krav som urimelig. De frykter at pengene de stilte til disposisjon for et godt formål, forsvinner til Slottet.

- Det er vi som har finansiert gildet som må betale dette beløpet dersom kravet til Slottet - og andre kreditorer - går gjennom. Vi må betale denne summen fordi det ikke finnes andre penger i boet enn det vi har gitt, forklarer Kristin G. Andresen.

I erstatningskravet, som Dagbladet kjenner innholdet i, krever Slottet blant annet å få dekket rentetap på det rente- og avdragsfrie lånet fra finanstoppene, fordi lånet ble betalt en måned for seint. Slottet krever videre dekking av leietap, andre rentetap og leiekostnader.

- Urealistisk

Andresen mener stiftelsesleder Bjørn Christian Østberg og Slottet hadde urealistiske forventninger til å tjene penger på ridesenteret på kongsgården.

Andresen bekrefter at de tilbød seg å gi mer penger til stiftelsen.

- Vi hadde et helt nytt styre klart, og vi tilbød oss å gi mer penger. Det forutsatte imidlertid at Østberg trakk seg, sier Andresen.

Hun var til stede på møtet forrige onsdag, da Slottet kom med et erstatningskrav over bordet.

Millionærene som donerte penger til prosjektet, sier de har lagt fram flere forslag til løsninger.

- Men vi har ikke kommet noen vei. Både vi og Slottet har investert mye penger i dette, og det er da naturlig at de tenker på å få tilbake pengene de har investert. Men hvorfor har de da ikke bakkekontakt når det gjelder ambisjonsnivå og inntjening? spør Andresen.

FIKK IKKE KOMMENTAR : Dagbladet prøvde i går å få en kommentar av prinsesse Märtha Louise i Tromsø. Det viste seg å være umulig. Bildet er fra lag-NM i Stavern i sommer.