Slottet kritisert for dårlig informasjon

Informasjonsavdelingen ved Slottet kritiseres for mangelfull og ordknapp informasjon i forbindelse med kongens innleggelse på Rikshospitalet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kommunikasjonsrådgiver Ole Christian Apeland sier til bladet Kampanje at Slottets håndtering av kong Haralds sykdom står til informasjonsfaglig stryk.

- Det er uholdbart av Slottets informasjonsfolk å være så defensive og usynlige som de er. Det er helt greit at man ikke kan si så mye, men når kongen er syk, er det en situasjon hvor man må stå fram for offentligheten med det lille man har å si, sier Apeland til Kampanje.

Han får støtte av nyhetsredaktørene i NRK og TV 2 som etterlyser mer synlige informasjonsfolk på Slottet.

Generalsekretær Per Edgar Kokkvold i Norsk Presseforbund har registrert at enkelte er misfornøyde med Slottets informasjonsstrategi de siste dagene.

- I utgangspunktet mener jeg at det er riktig å gi Slottet en viss rabatt i denne situasjonen. Det hersker usikkerhet omkring kildene, og det kan føre til at man er mer lukket enn nødvendig, sett i etterpåklokskapens lys. En annen sak er når man vet om ting i lang tid på forhånd og da ikke informerer, sier Kokkvold til NTB.

Rabatt

Han mener informasjonsavdelingen på Slottet antakelig ikke har hatt tid til å forberede noen strategi i forbindelse med kongens innleggelse, og at det foreløpig heller ikke har vært mulig å si noe om hva kongens sykdom skyldes. Det mener han mediene bør ta litt hensyn til.

- Men det er viktig at informasjonsavdelingen på Slottet gjøres oppmerksom på det. Det tror jeg også de er. Det er et informasjonsregime som arbeider for åpenhet og deltar på møter i mange fora. Dette representerer en ny informasjonslinje på Slottet, sier Kokkvold.

Han understreker at Slottet også bør være interessert i å gi mest mulig informasjon. Mangel på informasjon vil føre til at medier og folk begynner å spekulere. Derfor bør både Slottet og sykehuset være interessert i å informere best mulig.

Ikke dramatisere

Informasjonssjef Wenche Rasch ved Slottet bekrefter overfor NTB at det er Slottets informasjonsavdeling og ikke Rikshospitalet som informerer også når det gjelder medisinske opplysninger om de kongelige..

- Noen ganger vil informasjonen gis sammen med sykehusets leger. Det kommer litt an på situasjonen, sier Rasch.

Hun minner om at en slik samkjøring for eksempel skjedde da kronprinsparet pådro seg store solforbrenninger i forbindelse med et TV-intervju på Skaugum for halvannet år siden.

- Når vi ikke har informert noe mer i denne situasjonen, skyldes det at vi ikke har noe mer å si, og vi vil ikke begi oss inn på spekulasjoner eller dramatisere situasjonen ytterligere. Vi vet ikke noe mer i dag enn i går, opplyser Rasch.

Hun ber om forståelse for at Slottet ikke ønsker å «hausse opp» situasjonen omkring kongens medisinske prøvetaking.

(NTB-Bodil Stein)