Slottet må betale 4,5 millioner

I en hemmelig avtale har Slottet tapt pengekampen mot finanskjendisene etter oppvasken i ridesenter-konkursen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Finanstoppene ville at ridesenteret på Bygdøy kongsgård også skulle ha en folkelig profil, men Slottet ønsket ikke å ha dette med i avtalen.

Etter flere måneders forhandlinger er partene nå enige om prinsippene i avtalen etter skandalen rundt ridesenteret på Bygdøy kongsgård. Avtalen er imidlertid ikke underskrevet.

Dagbladet kjenner innholdet i den hemmelige avtalen. For første gang må Slottet betale penger fra egen lomme etter å ha investert millioner.

Kongen betaler

Ifølge avtalen, som er forhandlet fram mellom advokat Else Bugge Fougner og advokat Stein Føyen, må Bygdøy kongsgård/Slottet betale 4 530 550 kroner tilbake til konkursboet.

Kongsgården har fått frist til 15. mars for å betale pengene.

4,5 millioner kroner er brorparten av de pengene som ble lånt ut av finanskjendisene Jens P. Heyerdahl, Kristin G. Andresen, Wibecke Nagell-Erichsen og Christian Ringnes for å etablere et ridesenter.

Tidligere justisminister Else Bugge Fougner har representert finanstoppene, mens advokat Stein Føyen, som er kongens personlige venn, har representert Slottet i de hemmelige forhandlingene.

Avtalen betyr videre at Slottet, som i utgangspunktet krevde flere millioner, får seksti prosent av kravene de hadde i boet.

Det betyr at Slottet til sammen taper flere millioner på skandalekonkursen.

Ingen kunne i går fortelle hvordan Slottet skal betale, men det er ikke usannsynlig at kongen må dekke noen av utgiftene selv.

Rikmannsklubb

Ifølge avtalen har Slottet måttet gi opp flere krav - blant annet at finanstoppene skulle dekke regningen for tapet.

Finanskjendisene har dermed vunnet på flere punkter i den bitre striden mot Slottet. Investorene får tilbake 60 prosent av de 5,25 millionene de ga i lån til Bygdøy kongsgård.

Ifølge avtalen får Oslo Ryttersportsklubb (ORSK) leie kongsgården i to år for 60000 kroner i året. Investorene krevde en slik leiekontrakt for at de skal komme fram til en løsning med Slottet. Investorene har alle hatt tilknytning til Oslo Ryttersportsklubb.

Dagbladet kjenner til at finanstoppene også krevde at ridesenteret skulle ha en sosial profil, men Slottet ville ikke ha dette med i avtalen.

Flere kilder understreker at de ikke ønsker at bare ungene til velstående skal ha råd til å bruke senteret. I forhandlingene skal kongsgården ha krevd opp til 10000 kroner for å ha hest på senteret. Dette beløpet har de imidlertid slått fra seg. I dag er prisen 5750 kroner. Timeprisene ved rideskolen har også gått opp.

- Vi ønsker ikke å kommentere avtalen før protokollen er underskrevet, sier Slottets informasjonssjef Wenche Rasch til Dagbladet.