- Slottet må skjerpe seg

Per Heimly mener at Slottet har seg selv å takke for bryllupsbilde-fadesen. Les hans slakt av det offisielle bildet av Ari og Märtha!

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Aris tidligere bestevenn føyer seg inn i rekken av kjente fotografer som kritiserer skandalebildet.

- Jeg regner med at fotografen har tatt andre bilder hvor han går nærmere hovedpersonene, så jeg er veldig overrasket over at Slottet har valgt å bruke et bilde med dette utsnittet, sier Per Heimly til Dagbladet.no.

Brudeparet står som to små figurer i bakgrunnen av et stort og skrikende rødt rom. En dør står åpen, slepet til prinsessen er kappet, det ligger papirer og blomster slengt på et bord og Mette-Marit har lagt fra seg sjalet i en stol.

Kvalitetsbevisst Ari Behn

- Det har nok vært tidspress og masse styr, men det er aldri noen unnskyldning for en bryllupsfotograf. Ingen brudepar har tid til en to timers fotoseanse på bryllupsdagen. Derfor må man gjøre grundige forberedelser og være konsentrert, fastholder Heimly.

- Spesielt når det er Slottet som er oppdragsgiver, og brudeparet er en prinsesse og en så kvalitetsbevisst mann som Ari.

Han mener at Slottet har seg selv å takke når de velger en tradisjonell portrettfotograf. Det er ikke første gangen bilder av de kongelige blir latterliggjort.

- Tradisjonelle bryllupsfotografer tar bilder på denne måten med store softbokser som gir kjedelig og flatt lys. Slike portrettfotografer på hjørnet jobber ikke med lys på samme måte som motefotografer som har en helt annen teknisk kunnskap, sier Heimly.

Han mener at en hvilken som helst profesjonell norsk fotograf burde klare å få til gode nok bilder under omstendighetene som var på bryllupsdagen.

Andre kongelige har våget

- Ville du selv ha takket ja til oppdraget?

- Jeg tror alle norske fotografer ville tatt denne jobben og vært supertent. Slottet kunne fått hvem som helst her i landet og sikkert mange utenlandske fotografer også. Men de er for feige og inkompetente, sier Heimly.

Fotografen er enig

- Dette bildet var aldri ment å brukes offisielt, sier fotograf Tor Erik Dankworth.
Skandalebildet var verken redigert eller kuttet før det ble sendt ut.

Han viser til flere vellykkede bryllupsbilder ved utenlandske kongehus hvor de har turt å ansette anerkjente fotografer.

- Hvordan ville du tatt bildet?

- For det første ville jeg valgt en roligere bakgrunn. Det er menneskene som skal komme fram. Så ville jeg jobbet hardt for å lage en lyssetting med smell på internasjonalt fashionplan. Med så lite tid til rådighet, ville jeg valgt å stille opp brudeparet på en klassisk og ren måte. Bildet skulle symbolisert verdighet, forklarer Heimly.

<B>SPREK FOTOGRAF: Per Heimly er kjent for å ta utradisjonelle bilder, men fastholder at han ville laget et verdig bryllupsbilde av prinsesseparet.
<B>BESTEVENNER: Ari Behn og Per Heimly var med i "den nye vinen" og var som erteris i årevis. Vennskapet er lagt på is etter at Heimly solgte bilder av Ari til Se og Hør før bryllupet.
<B>SLAKTOFFER: Slik ser det offisielle brudebildet ut. De små figurene midt i bildet er Märtha og Ari Behn.