Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Slottet opptrer klønete

- Hele denne situasjonen er klønete håndtert av kongehuset, mener tidligere soussjef ved Slottet, Carl-Erik Grimstad.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Heller ikke i går ville Slottet kommentere ett komma utover den informasjonen det ga ut allerede lørdag:

At kronprinsen har kjøpt leilighet i Ullevålsveien 67, og at han kommer til å flytte sammen med Mette-Marit Tjessem Høiby og hennes sønn Marius.

Alt Slottets informasjonssjef Wenche Rasch ville si i går, var at kjøpet av leilighet er en privatsak, og at samboerskapet er et familieanliggende.

Internt anliggende

Foreløpig altså ikke et knyst om det mange personer i det offentlige Norge nå sitter og lurer på:

  • Hvilken status vil Mette-Marit nå få i kongefamilien?
  • Som samboer vil hun åpenbart være kronprinsens livsledsager, men vil hun bli tatt inn i varmen også ved offentlige anledninger?
  • Vil det offentlige sørge for sikkerheten også rundt Mette-Marit og hennes sønn?

Det var hektisk møtevirksomhet på Slottet i går, men Rasch vil heller ikke kommentere om det er disse spørsmålene som er oppe til vurdering.

- Vi kommenterer ikke Slottets interne møter, sier hun.

Carl-Erik Grimstad mener kongefamilien ikke er tjent med å legge fullstendig lokk på saken. Blant annet fordi vi her har å gjøre med en historisk situasjon. «Klønete» er ordet han bruker.

- Kongefamilien er en offentlig institusjon. Et kongelig samboerskap er en helt ny konstruksjon, og da er det ikke privat. Mette-Marit er nå en offentlig person, og vi må ha lov til å kalle henne landets kommende dronning, sier Grimstad til Dagbladet. Hoffkommentatoren mener kongefamilien ikke kan slå en slik retrett fra det offentlige. Hadde paret forlovet seg, ville ikke disse problemene oppstått. Men av en eller annen grunn har de valgt å ikke gjøre det.

Hvorfor?

- Slottet burde stilt opp og gitt en forklaring på hvorfor. Hvis det er for å skjerme privatlivet, og fordi de ikke føler det er tid for en forlovelse ennå, så får de heller si det. Det er vanlig imøtekommenhet. Jeg skjønner heller ikke hvorfor det skulle være problematisk å si at Mette-Marit ikke vil få noen offentlig rolle i familien ennå, sier han.

På mange vis kan hele det norske monarkiet nå stå på vippen med denne saken.

- Jeg tror aldri det norske folk vil velte monarkiet ved en folkeavstemning. Måten monarkiet i Norge eventuelt vil bli oppløst på, er hvis kongefamilien synes hele situasjonen blir så belastende at de selv velger å pakke sammen. Og nå har de skapt seg en situasjon som er unødvendig utfordrende, og det skjønner jeg ikke, sier han.

La oss bli kjent...

Grimstad mener også kongefamilien med en fordel kunne la folket bli kjent med Mette-Marit ved å la henne stille opp for intervjuer.

- Men hvis det er slik at de ikke føler hun er moden for å møte offentligheten ennå, må de kunne si det, sier Grimstad.

Også Mette-Marits venner peker på at de synes at det er merkelig at Slottet har gitt den unge jenta munnkurv.

- Hun kan aldri fortelle sin versjon eller hva hun står for, sier venner som har slått ring rundt jenta.

INTERVJU: Carl-Erik Grimstad mener kongefamilien med fordel kunne latt Mette-Marit stille opp for intervjuer.