Slottet raser mot bildejuks

I ukens Se og Hør ser det ut som om kronprins Haakon har stilt opp til fotografering med en påstått ny venninne. Men bildet er bare juks, vedgår sjefredaktør Odd J. Nelvik. Kabinettssekretær Magne Hagen karakteriserer bildejukset som et overtramp.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Vi reagerte på oppslaget, men er dessverre blitt vant til å se slike ting, sier kabinettssekretær Magne Hagen på Slottet.

Han presiserer at kongefamilien ikke har sett den omtalte reportasjen. Og kronprinsen er tilbake i USA.

- Vi er ikke begeistret. De bør la være å manipulere bilder. Men jeg er ikke forbauset, for dette har vi sett i andre medier også, sier kabinettssekretæren.

- Er det aktuelt for Slottet å forfølge saken?
- Jeg tror ikke det vil ha noen hensikt å bringe saken inn for Pressens Faglige Utvalg, men det er greit at andre medier reagerer på slike overtramp.

- I Fredrik Wandrups biografi om kronprins Haakon sier kronprinsen blant annet at dette er en type oppslag han misliker på det sterkeste?
- Ja, det er helt riktig, sier kabinettssekretær Hagen.

«To bakgrunner»

Det var ikke bare på Slottet at billedjukset ble sterkt mislikt i går. Også i Se og Hørs redaksjonslokaler gikk diskusjonen. «Bildet» av kronprinsen og en fysioterapistudent/fotomodell ved navn Mona Woll Håland (27) sto på dagsorden i redaksjonslokalene i går.

- Hva er begrunnelsen for at dere ikke har gjort leserne oppmerksomme på at bildet er manipulert?
- Nei, det har vi egentlig ingen begrunnelse for, sier Nelvik.

Han mener det er ganske tydelig at det dreier seg om to bilder.

- Men dere har likevel behandlet bildet elektronisk, blant annet ved å sudde ut damens hårtupper slik at det skal se ut som ett bilde...
- Hvis vi virkelig hadde gått inn for at det skulle se ut som et ekte fotografi, ville det ikke vært så enkelt å avsløre. Man kan blant annet se at det er snakk om to ulike bakgrunner her.

- Modellen er montert inn i samme bakgrunn som kronprinsen på mer enn halve bildet...
- Det har overhode ikke vært hensikten å lede noen til å tro at dette er et ekte bilde. I Se og Hør er vi flinke til å merke bilder som er manipulert, dersom det ikke er tydelig at det er en montasje, sier Nelvik, og ramser opp eksempler.

Skeptisk sjøl

Sjefredaktøren innrømmer at han sjøl helst hadde sett bildet merket med en «M», for manipulert.

- Eventuelt at det ble gjort oppmerksom på at det er en montasje i bildeteksten eller i innledningen på reportasjen. Dette er nok litt i grenseland, mener han.

- Et utrenet øye kan lett la seg lure...
- Så lenge det er tvil om et bilde er manipulert eller ei, skal vi gjøre leserne oppmerksom på det. Vi i pressen skal være på vakt. Personlig er jeg redd for at vi kan komme dithen at tilliten til fotografiet som bevismateriale utviskes, slutter sjefredaktør Nelvik.

Kontakt PFU

Presseveteranen Gunnar Bodahl Johansen, har i mer enn åtte år vært sekretær i PFU. Han mener Slottet bør gå til PFU med saken.
- Saken er tindrende klar. Bildemanipulasjon skal ikke forekomme. Det har vi sagt klart ifra om på Vær varsom-plakaten. Visst kan Slottet gå til Pressens Faglige Utvalg med denne saken. Og der får de medhold.

- Får PFU denne saken på bordet må de bare fastslå at Se og Hør har brutt god presse-skikk, og hvorfor skulle ikke Slottet kunne gå til dette organet? Jeg ser i hvert fall ikke at de har noe å tape på det. Faktisk kunne man oppnå at pressen ordner opp litt i eget hus, mener Bodahl Johansen.

- Slottet mener det har liten hensikt.
- Det vil jo bli en del oppmerksomhet rundt saken, men det er det da allerede, sier PFU-veteranen.

- Når det gjelder manipulasjon av bilder er vi tindrende klare. Det skal ikke forekomme !