FIKK MEDALJEN SLETTET: Trond Ali Linstad er fratatt Fortjenstmedaljen i sølv, som han formelt skulle tildeles under en seremoni i Nationaltheatret tirsdag. Foto: ØISTEIN NORUM MONSEN / DAGBLADET
FIKK MEDALJEN SLETTET: Trond Ali Linstad er fratatt Fortjenstmedaljen i sølv, som han formelt skulle tildeles under en seremoni i Nationaltheatret tirsdag. Foto: ØISTEIN NORUM MONSEN / DAGBLADETVis mer

Slottet sletter Fortjenstmedaljen til Trond Ali Linstad

Det er klart etter hastemøte på Slottet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Tildelingen av Kongens fortjenstmedalje i sølv til Trond Ali Linstad er slettet av Kongens medaljeråd, melder NTB.

Linstad er dermed den første som noensinne blir slettet som mottaker av utmerkelsen.

- Enkelte av Linstads ytringer slik de framstår og blir oppfattet, er ikke forenlige med medaljens formål, opplyser Slottets hoffsjef Åge B. Grutle - som er ansvarlig for tildelingen - i en pressemelding.

Beklager «forsømmelse» Grutle forklarer at medaljen tildeles på bakgrunn av en helhet «som er forenlig med medaljens formål».

- I denne saken hadde ikke hoffet skaffet seg tilstrekkelig oversikt til å kunne foreta en slik helhetlig vurdering. Denne beklagelige forsømmelsen er mitt og hoffets ansvar, meddeler Grutle - som legger til:

- Jeg beklager sterkt at vi har brakt Linstad opp i denne situasjonen.

Medaljen skulle opprinnelig formelt tildeles Linstad under en seremoni i Nationaltheatret tirsdag - men etter de massive reaksjonene mot tildelingen utsatte Slottet seremonien på ubestemt tid.

I utgangspunktet skulle Linstad ha samtaler med Slottet førstkommende mandag - men dette møtet ble framskyndet til i dag klokka 14. I 15.40-tida forlot han Slottet uten å si et ord til de frammøtte pressefolkene.

Sosialt arbeid Det vakte stor oppsikt da det ble kjent at den radikale muslimen og legen er tildelt Fortjenstmedaljen. Linstad har i en årrekke vært kontroversiell, bl.a. pga. sin støtte til Irans leder ayatolla Khomeini, sine antidemokratiske holdninger, motstand mot homofili samt artikkelen «Vær kritisk til jøder».

Hoffsjef Grutle understreker at Medaljerådet sjelden legger seg opp i kandidatenes ytringer - men at de i en ny gjennomgang kommer til at Linstad er for ekstrem.

De finner at han i skrift har kommet med «ytringer som synes egnet til å mistenkeliggjøre jøder som folkegruppe, og som minner om den spesielle floraen av stigmatiserende konspirasjonsteorier om det jødiske folk». Rådet merker seg også Linstads antihomofili-utspill.

Linstad er tildelt medaljen for sin årelange innsats for innvandrere på indre Oslo øst; på kultur- og opplæringssenteret Urtehagen driver han bl.a. barnehage og videregående opplæring for kvinner.

Det er Kongens medaljeråd som avgjør tildelingen av Fortjenstmedaljen. Rådet består av medlemmer av hoffet og ledes av hoffsjef Åge B. Grutle. De tildeler medaljen etter innstilling fra Fylkesmannen i Oslo og Akershus.

I et intervju som står på trykk i dagens Dagbladet, sier Linstad at han vil respektere kongens beslutning mht. medaljetildelingen - uansett utfall.

- Utrolig pinlig Saken har fått internasjonal oppmerksomhet; bl.a. har Wiesenthal-senteret bedt kongen trekke medaljen tilbake.

Selv om kong Harald bare i liten grad har noe å gjøre med tildelingen, mener kongekjennere at han personlig er blitt svertet og satt i et pinlig lys av affæren, fordi mange nettopp vil koble ham personlig til medaljen.

- Dette er utrolig pinlig for kong Harald; man kan ikke dekorere folk som har slike holdninger, sa svenske Expressens kongereporter Johan T. Lindwall til Dagbladet tidligere i uka.

Lindwall mener Medaljerådet har gjort svært slett arbeid i tildelingsprosessen.

- De kunne bare googlet Linstad for å se at her er en person som åpenbart ikke bør få en slik utmerkelse, sa han.

Historikeren Trond Norén Isaksen på sin side mener både det å la Linstad beholde utmerkelsen og ta den fra ham er uheldig, siden kongehuset i utgangspunktet skal holde seg unna politisk kontrovers.

Kong Harald selv er for tida i utlandet.