Slottet snur etter kritikk: Kronprinsen dekker utgifter til utleieboligene selv

Kongehuset fikk beskjed fra Stortinget om å rydde opp i hoffets og kongefamiliens pengerstrømmer, etter Dagbladets avsløringer i fjor.

LEGGER OM: Kronprins Haakon leier ut boliger på Skaugum og en øy med hytte utenfor Risør. I 2015 ga det 1,4 millioner kroner i private inntekter, mens hoffet hadde utgifter til å skjøtte husene. Nå har Slottet endret praksis etter kritikk fra flere hold. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix.
LEGGER OM: Kronprins Haakon leier ut boliger på Skaugum og en øy med hytte utenfor Risør. I 2015 ga det 1,4 millioner kroner i private inntekter, mens hoffet hadde utgifter til å skjøtte husene. Nå har Slottet endret praksis etter kritikk fra flere hold. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): I går offentliggjorde Det kongelige hoff sin årsberetning for 2016. Der omtales flere endringer i økonomistyringen av kronprins Haakons private eiendommer.

I fjor avdekket Dagbladet i en rekke artikler hvordan kong Harald og kronprins Haakon over flere år lot hoffet dekke millioner av kroner til lønn for vedlikehold, drift og vaktmestere på sine sju private eiendommer.

Artiklene utløste sterk kritikk fra sentrale politikere på Stortinget og faglig ekspertise i økonomi, jus og statsvitenskap.

Blant annet avdekket Dagbladet hvordan hoffet skjøttet kronprinsens elleve utleide boliger og et utleid sommersted, uten av han selv dekket lønnsutgiftene til arbeidet.

Til tross for at kronprinsens enkeltpersonforetak hadde private inntekter på over 1,4 millioner fra utleien, havnet lønnskostnader for en rekke arbeider på utleieeiendommene hos hoffet - og i siste rekke Stortinget og skattebetalerne.

Praksisen ble kritisert på Stortinget. Slottet forsvarte seg med at det var en «skjønnsmessig vurdering som ligger til grunn for dagens praksis», at «staben på Skaugum utfører administrasjon og vaktmestertjenester på utleieobjektene».

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer