Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Slottet snur etter kritikk: Kronprinsen dekker utgifter til utleieboligene selv

Kongehuset fikk beskjed fra Stortinget om å rydde opp i hoffets og kongefamiliens pengerstrømmer, etter Dagbladets avsløringer i fjor.

LEGGER OM: Kronprins Haakon leier ut boliger på Skaugum og en øy med hytte utenfor Risør. I 2015 ga det 1,4 millioner kroner i private inntekter, mens hoffet hadde utgifter til å skjøtte husene. Nå har Slottet endret praksis etter kritikk fra flere hold. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix.
LEGGER OM: Kronprins Haakon leier ut boliger på Skaugum og en øy med hytte utenfor Risør. I 2015 ga det 1,4 millioner kroner i private inntekter, mens hoffet hadde utgifter til å skjøtte husene. Nå har Slottet endret praksis etter kritikk fra flere hold. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I går offentliggjorde Det kongelige hoff sin årsberetning for 2016. Der omtales flere endringer i økonomistyringen av kronprins Haakons private eiendommer.

I fjor avdekket Dagbladet i en rekke artikler hvordan kong Harald og kronprins Haakon over flere år lot hoffet dekke millioner av kroner til lønn for vedlikehold, drift og vaktmestere på sine sju private eiendommer.

STORE PENGESTRØMMER: I fjor avdekket Dagbladet hvordan kongehuset i flere år har brukt hoffets penger til å skjøtte kongefamiliens private eiendommer, i strid med forutsetningene i statsbudsjettet. Faksimile: Dagbladet, 9. juni 2016.
STORE PENGESTRØMMER: I fjor avdekket Dagbladet hvordan kongehuset i flere år har brukt hoffets penger til å skjøtte kongefamiliens private eiendommer, i strid med forutsetningene i statsbudsjettet. Faksimile: Dagbladet, 9. juni 2016. Vis mer

Artiklene utløste sterk kritikk fra sentrale politikere på Stortinget og faglig ekspertise i økonomi, jus og statsvitenskap.

Blant annet avdekket Dagbladet hvordan hoffet skjøttet kronprinsens elleve utleide boliger og et utleid sommersted, uten av han selv dekket lønnsutgiftene til arbeidet.

Til tross for at kronprinsens enkeltpersonforetak hadde private inntekter på over 1,4 millioner fra utleien, havnet lønnskostnader for en rekke arbeider på utleieeiendommene hos hoffet - og i siste rekke Stortinget og skattebetalerne.

Praksisen ble kritisert på Stortinget. Slottet forsvarte seg med at det var en «skjønnsmessig vurdering som ligger til grunn for dagens praksis», at «staben på Skaugum utfører administrasjon og vaktmestertjenester på utleieobjektene».

Men nå er det slutt på utleie-hjelpen, ifølge årsberetningen fra hoffet. Flere konkrete endringer er innført:

  • I november i fjor ble forvaltningen av utleieboligene på Skaugum overtatt av selskapet Utleiemegleren.
  • «Dersom Det kongelige hoff utfører andre tjenester for Skaugum gård, faktureres også dette enkeltmannsforetaket.», står det videre i årsberetningen.
  • Samtidig ble det innført en ordning der ti prosent av lønnskostnadene til sjefen for Kronprinsparets private stab skal dekkes av kronprinsens eget selskap. Dette er kompensasjon for arbeidet med å forvalte utleieboligene.

Slottet vurderer nå om kronprinsens utleide hytte utenfor Risør også skal forvaltes av andre. Lønn og andre utgifter til drift og vedlikehold på eiendommen skal uansett dekkes av kronprinsen privat.

Kolberg: - Kommet oss i møte

Leder i Kontroll- og konstitusjonskomiteen, Martin Kolberg (Ap) kritiserte pengebruken på Slottet i fjor.

- Hva synes du om endringene i økonomistyringen av kronprinsens utleieeiendommer?

- På dette punktet har kongehuset kommet oss i møte etter kritikken, sier Kolberg til Dagbladet.

I går var Kolberg og saksordfører for bevilgninger til kongehuset, Per Olaf Lundteigen (Sp) i møter med hoffet på Slottet. Temaet var økonomistyringen.

- Private utgifter

Lundteigen forteller at møtedeltakerne gikk gjennom de enstemmige merknadene til årets statsbudsjett fra komiteen. Der drar de folkevalgte opp et tydelig skille mellom fellesskapets penger til den offisielle delen av kongehuset og de kongeliges apanasje som skal dekke private utgifter:

- Når de private eiendommene ikke har offisielle formål, er det kongefamiliens helt private eiendommer og deres helt private utgifter til drift og vedlikehold. Det gjelder også lønn. Det tok vi opp på møtet i dag og der kom vi til enighet med Slottet, sier Lundteigen.

PÅ SLOTTET: Per Olaf Lundteigen (Sp) og Martin Kolberg (Ap) i Stortingets kontroll- og konstitusjonskomite. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
PÅ SLOTTET: Per Olaf Lundteigen (Sp) og Martin Kolberg (Ap) i Stortingets kontroll- og konstitusjonskomite. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix Vis mer

På noen av de private eiendommene er det tidvis offisielle aktiviteter for kongehuset.

- Når private eiendommer også har offisielle formål, må det være en fordeling av kostnader i forhold til omfanget av offisiell bruk. Det fikk jeg bekreftet av hoffet at nå ble praktisert, og at det således ikke var noe problem å praktisere prinsippene i komiteens enstemmige merknader for budsjettet 2017, sier Lundteigen.

Kolberg understreker at han ikke har fått lest årsberetningen og ikke kan uttale seg om detaljer om innholdet. Han understreker at det lot til å være en felles forståelse under møtet på Slottet:

- Basert på det som framkom i møtet, føler vi oss langt på vei betrygget om at hoffet og kongefamilien har en stor forståelse for at det skal være et tydelig skille mellom hoffets økonomi og kongefamiliens økonomi. Nå ser vi an hva som skjer framover, sier Kolberg.

I årsberetningen skriver hoffsjef Gry Mølleskog følgende i sin innledning:

«Hoffet har merket seg Stortingets behandling av statsbudsjettet på vårt område. Denne nye årsrapporten er et ledd i vårt arbeid for å komme Stortingets ønske om mer rapportering i møte.»

Mer åpenhet om lønn

Topplederne ved Det kongelige hoff er medlemmer i et eksklusivt lønnsprogram, Statens lederlønnsystem. Fram til i fjor var det ikke offentlig kjent hva statslederens nærmeste medarbeidere fikk i lønn og andre goder. Etter flere henvendelser fikk likevel Dagbladet utlevert topplederlønningene ved hoffet.

Oversikten viste at fem ledere ved hoffet tjente over 1,1 millioner kroner i året i 2015. I den ferske årsberetningen har hoffet selv valgt å publisere nye lønnstall for ledergruppa:

  • Lønn til hoffsjef Gry Mølleskog er utgiftsført med kr 1 559 205 og annen godtgjørelse med kr 171 423, herav er kr 165 000 innberettet som fordel fri bolig.
  • Lønn til sjef Det kongelige sekretariat Harald Solberg er utgiftsført med kr 891 194 og annen godtgjørelse med kr 27 283 for perioden 1/6 til 31/12 2016.
  • Lønn til sjef hoffets stab Tone Rinden Rygh er utgiftsført med kr 1 144 945 og annen godtgjørelse med kr 9 420.
  • Lønn til kommunikasjonssjef Marianne Hagen er utgiftsført med kr 1 161 843 og annen godtgjørelse med kr 10 104.
  • Lønn til sjef Det kongelige hushold Lars Christian Krog er utgiftsført med kr 1 148 471 og annen godtgjørelse med kr 12 551.
  • Lønn til slottsforvalter Ragnar Osnes er utgiftsført med kr 1 143 828 og annen godtgjørelse med kr 13 172.

Hoffet har rundt 150 faste ansatte. Oversikter Dagbladet innhentet i fjor, viste at det er langt flere ledere med lønn knyttet til Statens lederlønnssystem ved hoffet enn det er i departementene, målt mot antall ansatte.

I fjor skrev Dagbladet at de samlede utgiftene til kongehuset har vokst minst 37 prosent på seks år, fra 336 millioner kroner i 2010 til minst 460 millioner kroner i 2016. Lønnsutgiftene til hoffet er mer enn doblet siden 2002.