Slottet sprekker

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • Restaureringen av Slottet er i ferd med å bli en skandale. Prosjektet er åpenbart ute av kontroll kostnadsmessig. De opprinnelige kalkylene er fordoblet flere ganger, og mer skal visstnok komme. Det sier seg selv at en slik planlegging og gjennomføring for skattebetalernes penger ikke er tilfredsstillende.
  • Slottet har en helt spesiell plass i folkets bevissthet som symbol, og fordi det er en del av vår nyere historie er det en selvfølge at det skal holdes i hevd. Det er dessuten både bolig for vårt statsoverhode og arbeidssted for flere hundre personer. Derfor er det en oppgave for eieren, som er den norske stat, å sørge for at det er tidsmessig.
  • Bygningen var sterkt preget av dårlig vedlikehold gjennom lang tid da restaureringen startet. Samtidig er det klart at bygningens antikvariske sider kompliserer oppussingen. Det har derfor lenge gått sterke rykter om overskridelser, noe som også er blitt bekreftet. Men Statsbygg har overfor Stortinget så vel som offentligheten gitt knappest mulig innsikt i forholdene. Både politikere og aviser har vært tilbakeholdne med å stille kritiske spørsmål, av hensyn til kongefamilien selv. Prosjektet er som offentlig sak blitt vanskelig å håndtere fordi kongen og dronningen er så sterkt involvert. Med dem som aktører blir det ingen normal saksbehandling verken i Statsbygg, departementet, Stortinget eller mediene.
  • Samtidig er det innført så mye taushet rundt det hele, at det har vært rikelig grunnlag for rykter og gjetninger. I en stor byggesak som denne, vil det alltid være noen som må lide nederlag, og de vil ha interesse av at deres versjon kommer ut til offentligheten. Men nettopp derfor burde det vises maksimal åpenhet både om økonomi, bygningsmessige vurderinger og kvalitetskrav. Et prosjekt av en slik størrelsesorden, privat eller offentlig, bør ha sin egen informasjonsavdeling. Når millionene ruller så villig som her, er det ikke for mye forlangt at folk flest får vite hva som er grunnen, og hva som har utløst overskridelsene av de opprinnelige kalkylene. Vi lever da tross alt ikke på Carl Johans tid.