Slottet takket ikke

Mynthandleren sørget for at Slottet fikk en stjålet mynt tilbake. Men Slottet har ikke sagt takk.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Det foreligger ingen anmeldelse fra Slottet, mynten er kommet til rette og vi har funnet at det derfor ikke foreligger grunnlag for å iverksette etterforskning. Saken er henlagt, opplyser politiinspektør Geir Evanger ved Sentrum politistasjon i Oslo til NTB.

Saken er så delikat at ytterligere opplysninger ikke gis.

Mannen ble oppsagt fra Slottet straks tyveriet ble kjent, men det kongelige hus valgte ikke å anmelde saken.

Sjelden prøvemynt

Den sjeldne gullmynten er en prøvemynt av en 20-kroning i gull fra 1909. Den ble gitt til kong Haakon VII av Finansdepartementet og bare ett eksemplar er kjent.

Det var TV2 som for en måned siden meldte om det oppsiktsvekkende mynttyveriet. En betrodd medarbeider ved Slottet kom i september til Oslo Mynthandel med en unik 20-kronemynt i gull, som han ville auksjonere bort.

Tyveriet ble kjent etter at Oslo Mynthandel gjentatte ganger tok kontakt med Slottet for å sjekke bakgrunnen og eiendomsforholdet. Til å begynne med ga Slottet beskjed om at de ikke savnet mynten. Dermed startet Oslo Mynthandel storstilt annonsering av den sjeldne mynten. Mynthandlere fra hele verden meldte sin interesse.

Midt i oktober ringte en representant fra Slottet til Oslo Mynthandel. Slottet hadde sjekket etuiet der gullmynten hadde vært. Der var det ti rom, men bare ni mynter.

Taust fra Slottet

- Mynten ble høytidelig overlevert to representanter for Slottet 17. oktober. Vi har ikke hørt noe siden, sier mynthandler Gunnar Thesen til NTB.

Han legger ikke skjul på at han er både overrasket og skuffet.

- Vi har ikke hørt et ord siden de hentet mynten for snart en måned siden. Vi hadde jo satt pris på iallfall å få et takkebrev, som viste at Slottet satte pris på å få mynten tilbake, sier Thesen.

- Vanlig kutyme ved tilbakeføring av stjålne mynter er at alle utlegg godtgjøres, og vanlig høflighet tilsier et takkebrev. Fra Slottet har det vært helt taust, sier han.

Minnelig ordning

- Jeg vil anslå at vi har hatt rundt 100.000 kroner i utlegg på salgsprosessen, De pengene har gått til presentasjon av mynten gjennom artikler, pressemeldinger og reklame, både nasjonalt og internasjonalt. Mynten er verd minst en million kroner, sier mynthandleren.

Gunnar Thesen opplyser at Oslo Mynthandel er kommet til en minnelig ordning med den utro slottstjeneren, som dekker det meste av utlegget til salgsprosessen.

(NTB)

KONGETRO:</B> Gunnar Thesen ga Slottet beskjed om at han trodde han hadde fått tilbud om en stjålet mynt. Slottet reagerte ikke. Nå må Thesen betale for at Slottet ikke gadd å reagere tidligere.