Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Slottet tråkker i salaten

25. august samles Europas kongelige til en eventyrlig bryllupsmiddag på slottet. Det er bare ett problem: 39 dager før Haakon og Mette-Marits store dag, oppfyller ikke slottets kjøkken Næringsmiddeltilsynets vilkår for drift - og driver per i dag ulovlig.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Nå legger de ansvarlige på Slottet seg flate, og lover å ordne opp i fadesen.

9. januar i år var Næringsmiddeltilsynet på inspeksjon i det kongelige kjøkkenet, der bryllupsmaten skal lages. Da ble det klart at de manglet det pålagte internkontrollsystemet alle serveringssteder plikter å ha. Næringsmiddeltilsynet godkjente likevel kjøkkenet for drift, under forutsetning av at internkontrollsystemet var på plass innen 1. mars. Men fremdeles har ingen på Slottet løftet en finger for å etterkomme kravet.

IK-mat

Dette mangler Slottet:

Alle næringsmiddelvirksomheter skal ha en systematisk internkontroll for å oppfylle næringsmiddellovgivningen (IK-mat). Dette gjelder uavhengig av virksomhetens type, størrelse og omfang. Kravet er hjemlet i en egen forskrift; forskrift om internkontroll for å oppfylle næringsmiddellovgivningen.

IK-mat skal:

1) Beskrive hva som gjøres i virksomheten.

2) Sikre at det som beskrives er i samsvar med næringsmiddellovverket.

3) Dokumentere at det som gjøres er det samme som det som beskrives.

Til og med da dronning Elizabeth var på statsbesøk i mai og alle politikerne boltret seg rundt bordet for å hylle statsoverhodet, drev Slottets kjøkken ulovlig.

Dermed går kjøkkenet på Slottet noen hektiske uker i møte. De må på rekordtid lage et internkontrollsystem for at kjøkkenets virksomheten skal drive etter de lover og regler Kongen selv har signert i statsråd!

Kan stenge

Da Dagbladet besøkte Slottet i går, slo lukta av nybakt bakverk mot oss. Kokkene var i ferd med å bake dagens brød, og kjøkkenet framsto som både reint og pent. Men reglene er klare: Dersom en institusjon eller bedrift ikke etterkommer kravet fra Næringsmiddeltilsynet, har myndighetene mulighet til å stenge hele eller deler av virksomheten.

- Vi har innført IK-mat-systemet for at bedriftene selv skal utøve egenkontroll til enhver tid. Dette er viktig for alle bedrifter. Vi har sett at dette er noe som tar tid å få innarbeidet hos norske bedrifter, men det har stor prioritet fra vår side, sier byveterinær Reidar Skjelkvåle ved avdeling for Næringsmiddeltilsynet ved Oslo kommune til Dagbladet.

Han synes det er uheldig at Slottet ikke har etterkommet kravet fra etaten.

- Dette bør de få på plass så fort som mulig. Selv om kokkene ved Slottet har stor faglig innsikt, er det viktig at alle etterkommer disse kravene. Det må dokumenteres at rutiner er innført og følges til enhver tid, sier Skjelkvåle.

Systemet er laget med sikte på at maten ikke skal bli ødelagt og gjestene ikke skal bli matforgiftet.

Legger seg flate

Hoffintendant Lise Harlem ved Slottet innrømmet åpent i et møte med Dagbladet i går at IK-mat-systemet ikke er skriftlig innført slik loven pålegger det. Harlem legger alle kortene på bordet og forsøker ikke å skjule sannheten.

- Dette er bare å beklage. Vi har dessverre ikke klart å gjøre de nødvendige tiltak vi ble pålagt av Næringsmiddeltilsynet Vi har ingen gode unnskyldninger for at dette ikke er gjort, sier Harlem.

- Var dere kjent med dette regelverket da Næringsmiddeltilsynet inspiserte kjøkkenet?

- Ja, det var vi, sier Harlem.

Hun opplyser at Slottet nå gir denne saken høy prioritet.

- Vi skal ved første mulige anledning sørge for at dette blir rettet opp, og samarbeider gjerne med Næringsmiddeltilsynet om denne saken, sier hun.

Likhet for loven

Internkontrollsystemet er laget for at alle norske bedrifter skal ha de samme reglene for hvordan matvarer skal tilberedes, oppbevares og transporteres.

<B>MÅ TA KJØKKENVEIEN:</B> Dersom bryllupsmiddagen til Mette-Marit og Haakon skal kunne lages her på Slottets kjøkken, må administrasjonen etterkomme kravene fra Oslo kommune om å innføre et internkontrollsystem alle serveringssteder plikter å ha.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling