Slottet vil kjempe for Haakons kjærlighet

Kongen og dronningen kommer ikke til å motsette seg at kronprins Haakon fortsetter - og utdyper - sitt kjærlighetsforhold til alenemoren Mette-Marit Tjessem Høiby. Tvertimot vil et slikt valg fra kronprinsens side bli respektert, selv om det kan skape problemer både politisk og sikkerhetsmessig. Kongefamiliens dilemma er at en tidligere kjæreste av Mette-Marit er dømt for oppbevaring av narkotika.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Etter det Dagbladet kjenner til er Slottet innstilt på at kjærligheten må telle mer enn de belastninger som ligger i Mette-Marits avsluttede forhold til en mann i 30-årene som nå jobber i konsulentbransjen.

Overfor Dagbladet blir det understreket at forholdet mellom kronprinsen og alenemoren ennå ikke har nådd et punkt hvor Slottet formelt må vurdere de konstitusjonelle spørsmål som er knyttet til et eventuelt ekteskap. Men Slottet er kjent med at studenten Mette-Marit har hatt et forhold til en person som kan tenkes å bli en belastning både når det gjelder sikkerhetsspørsmål og i forhold til opinionen.

Istedet for å legge hindringer i veien for kronprinsens kjærlighetsforhold, skal kongen og dronningen ha bestemt seg for at Haakons eget liv og ønsker må telle mer enn de negative reaksjoner som kan tenkes å komme.

Her handler Harald og Sonja ut fra egne erfaringer. De valgte selv å la kjærligheten bestemme da de møtte hverandre. Derfor er det et dristig, men både menneskelig og kalkulert valg, når det nå åpnes for at kronprinsen kan gifte seg med Mette-Marit Tjessem-Høiby.

Slottet har bestemt seg for ikke å kommentere offentlig de problemer som måtte ligge i Mette-Marits tidligere kjærlighetsforhold.

- Den dagen kronprinsen velger sin livsledsager, skal Slottet kommentere hans privatliv, er alt kabinettsekretær Berit Tversland vil si til Dagbladet.

Dømt bak lukkede dører

Eks-kjæresten til Mette-Marit Tjessem Høiby ble for tre måneder siden dømt til 240 dager samfunnstjeneste for blant annet oppbevaring av 50 gram kokain. Påtalemyndigheten hadde lagt ned påstand om 10 måneders fengsel. Under forhandlingene ble dørene lukket, blant annet på grunn av eks-kjærestens tette forhold til kronprins Håkons nye kjæreste.

Aktor i saken, politiadjutant Jostein Skåre, sier til Dagbladet at det var en såkalt personundersøkelse som var bakgrunnen for at rettsforhandlingene i Oslo forhørsrett ble holdt bak lukkede dører.

- Retten lukket dørene av hensynet til privatlivets fred, opplyser Skåre.

Mette-Marits venn er også tidligere straffedømt. Han er tidligere dømt for vold, grove narkotikalovbrudd og promillekjøring. Etter det Dagbladet erfarer, har den unge Kristiansand-jenta vært i møter på Slottet for å diskutere forholdet hun har til Norges neste konge.

Trusselvurdering

Politiet i Oslo har kartlagt kronprinsens nye liv. I en oppdatert trusselvurdering er det Mette-Marits forhold til eks-kjæresten som er hovedbekymringen. Trusselvurderingen avdekker også at flere personer i Mette-Marits tidligere bekjentskapskrets har et kriminelt rulleblad. Politiet er redd for at vitale opplysninger om rutiner, og sikkerhetsopplegget rundt kronprinsen, kan komme på avveie hvis forholdet blir slutt. Slottet skal være muntlig orientert om trusselvurderingen av politimester Ingelin Killengren i Oslo. En annen sentral problemstilling som gjør politiet bekymret, er at Mette-Marit fortsatt har kontakt med personer som har kontakt med et kriminelt miljø.

Møtte kronprinsen

Mette-Marit Tjessem Høiby skal ha møtt sin eks-kjæreste gjennom en felles venn på Lillestrøm, hvor Mette-Marit bodde for noen år siden.

Mette-Marit har også delt leilighet på Lillestrøm med en som tidligere er dømt for besittelse av narkotika og trussel med kniv.

Disse kriminelle handlingene skjedde mens Mette-Marit bodde på Lillestrøm på midten på 1990-tallet. Mannen, som er i begynnelsen av 40-årene, ønsker ikke å kommentere saken overfor Dagbladet. Sentrale personer rundt paret kan fortelle at kronprinsen selv har hatt møter med eks-kjæresten.

500 000

Den tidligere FrP-politikeren Henning Holstad stiftet bekjentskap med Mette-Marits venner gjennom selskapet Matnett _ et firma som Holstad eier og som driver med mathandel over Internett. Vennene fikk feilaktig overført 500 000 kroner på sin konto, et pengebeløp de ikke skal ha betalt tilbake.

- I tillegg til at de skylder penger til selskapet måtte vi bryte samarbeidet da en av de sentrale aktørene fikk en narkotikadom. Vi har på ingen måte parkert kravet, men har til nå vurdert at det er lite penger å hente hos guttene som stod bak selskapet. Guttene holdt aldri holdt det de lovet, sier Holstad.

Selskapet er dømt i Forliksrådet til å betale Matnett nærmere 500 000 kroner. Ingen fra firmaet møtte opp i Forliksrådet og det ble avsagt en såkalt uteblivelsesdom.

På konsert

Kjærligheten mellom kronprins Haakon og Kristiandsand-jenta Mette-Marit har de siste månedene utviklet seg til å bli svært seriøst. Selv om Mette-Marit fremdeles har adresse et annet sted i Oslo, overnatter hun ofte i leiligheten til kronprinsen i Ullevålsveien i Oslo. De blir stadig observert sammen - hånd i hånd - ute på byen i Oslo. Seinest forrige fredag ble de observert på rockekonsert på Rockefeller i Oslo.

Kronprinsen har også fått et godt forhold til Mette-Marits tre år gamle sønn. Mette-Marit har måttet legge om hele livsstilen sin på grunn av forholdet til Norges tronarving. Tidligere jobbet hun som servitør på cafe Engebret i Oslo. Oppmerksomheten rundt forholdet gjorde det umulig for henne å fortsette i jobben.

Eks-kjæresten jobber nå for et konsulentfirma og bor sentralt i Oslo. Dagbladet har hatt kontakt med eks-kjærsten gjennom venner av han, men han ønsker ikke å kommentere saken.