Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Slottet: Vil verne om de kongeliges privatliv

- Med såpass høye beløp som det tilsynelatende er her, så bør det helt klart være åpenhet rundt det, mener korrupsjonsekspert.

VIL VERNE OM PRIVATLIVET: Kronprinsfamilien tilbrakte deler av sommerferien om bord på luksusyacthen «Mia Elise» i sommer. Ifølge Se og Hør er leieprisen på båten rundt to millioner i uka. Kongehuset vil ikke opplyse hvem som har betalt for oppholdet, av hensyn til familiens privatliv. Foto: NTB Scanpix
VIL VERNE OM PRIVATLIVET: Kronprinsfamilien tilbrakte deler av sommerferien om bord på luksusyacthen «Mia Elise» i sommer. Ifølge Se og Hør er leieprisen på båten rundt to millioner i uka. Kongehuset vil ikke opplyse hvem som har betalt for oppholdet, av hensyn til familiens privatliv. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Kongehuset vil ikke oppgi hvem som har betalt for kronprinsfamiliens opphold på luksusyachten «Mia Elise», som ifølge Se og Hør koster rundt to millioner kroner å leie i uka.

Det har flere reagert på.

Kommunikasjonssjef ved Slottet, Marianne Hagen, forklarer til Dagbladet at grunnen til at de ikke vil være åpne om ferieturen, er at de vil verne om privatlivet til de kongelige.

- Bør være rom for privatliv - Det er selvsagt mulig å diskutere om dette er det riktige stedet å sette en slik grense, men at det et sted bør gå en grense for hva man med rimelighet kan kreve av innsyn i privatlivet, er vel ikke kontroversielt, skriver hun i en e-post.

Hun fortsetter med å understreke at det er nyanser i dette, ved at når det finnes bilder av kongelige et sted, så er dette i seg selv en bekreftelse på at de har vært på det aktuelle stedet, og at man da ikke trenger en bekreftelse fra Slottet. 

- De kongelige har naturlig nok også venner og bekjente som de tilbringer tid med i inn- og utland, som de har på besøk hos seg og som de drar på besøk til. Selvsagt ønsker vi ikke å kommentere alle disse aktivitetene fortløpende da dette tilhører privatlivet. Det bør være rom for et privatliv for de kongelige og for deres venner, skriver Hagen.

- Bør være åpenhet Korrupsjonsekspert Elisabeth Roscher, som leder EY Norges korrupsjonsundersøkelsesenhet, og som tidligere har jobbet åtte år som førstestatsadvokat for Økokrim, mener derimot at kongehuset bør være åpen om en slik luksusferie.

- Det er en grense for hva man skal gå ut med av opplysninger. Offentlige tjenestemenn, offentlige personer og kongelige skal også ha et privatliv. Men med såpass høye beløp som det tilsynelatende er her, så bør det helt klart være åpenhet rundt det, sier hun til Dagbladet.

LUKSUSFERIE: Kronprinsfamilien var om bord på luksusyacthen «Mia Elise» utenfor Italia i sommer. Ifølge Se og Hør er leieprisen på to millioner kroner i uka. Foto: CharterWorld
LUKSUSFERIE: Kronprinsfamilien var om bord på luksusyacthen «Mia Elise» utenfor Italia i sommer. Ifølge Se og Hør er leieprisen på to millioner kroner i uka. Foto: CharterWorld Vis mer

- Hvorfor det?

- Selv om kongehuset ikke har noen demokratisk rolle eller funksjon, så er det likevel helt åpenbart at de gjennom sitt engasjement i ulike organisasjoner og bedrifter har en betydelig reell påvirkningskraft. Hvis man tar det perspektivet, så vil eventuelt skjulte bindinger være problematisk. Det kan hende at dette er helt problemfritt, men det vet vi ingenting om fordi at det ikke gis opplysninger om det, sier hun.

Kommunikasjonssjef ved Slottet, Marianne Hagen, ønsker ikke å kommentere Roschers uttalelser. 

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!