Slottets hestedrøm i grus

Kong Harald og flere finanskjendiser kan tape millionbeløp etter bitter strid i en stiftelse som skulle lære barn å ri. Stiftelsen har nå begjært seg konkurs.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dermed kan prinsesse Märtha Louises kongstanke falle i grus. Prinsessen ønsket seg et ridesenter på Bygdøy kongsgård.

Finanskjendisene Jens P. Heyerdahl, Johan H. Andresen, Christian Ringnes, Wibecke Nagell-Erichsen og kongefamilien tente på ideen. Stiftelsen, Hest, Helse og Habilitering, fikk penger fra de velstående personene.

Nå er stiftelsen som skulle stå for driften av hestesenteret konkurs, og millioner kan være tapt.

Ville unngå snobbeklubb

I 2001 ble Slottet forespurt om å leie ut lokaler på Bygdøy kongsgård til Oslo Ryttersportsklubb (ORSK). Finanskjendiser som Johan Andresen jr. (representert ved kona Kristin Andresen), Christian Ringnes, Jens P. Heyerdahl og Wibecke Nagell-Erichsen stilte 5,25 millioner kroner i et rente- og avdragsfritt lån, som det var meningen skulle konverteres til en gave til stiftelsen.

Fra Slottet var det maktpåliggende at Bygdøy kongsgård - og det nye ridesenteret - ikke måtte kunne oppfattes som en rikmannsklubb. Slottet ville ha en sosialdemokratisk profil.

Derfor ble ideen om en stiftelse tatt imot med åpne armer. Meningen var å etablere hestesenter, rideskole og ridetilbud for barn med spesielle behov. Stiftelsen Hest, Helse og Habilitering skulle inngå en avtale med Slottet, og med ORSK.

Alt så ut til å gå på skinner. Slottet fikk det som de ville. Pengefolket var fornøyde og investerte de nødvendige millionene. Selv om prinsesse Märtha Louise var aktivt med i planleggingen, opplyser Slottet at hun ikke vært inne i prosjektet på halvannet år. Prinsessen ble brukt som ressursperson i oppstartsfasen.

Møter på Slottet

I vår begynte bråket: De søkkrike investorene hadde mistet enhver form for tillit til stiftelsen. Misnøyen var direkte rettet mot leder av stiftelsen, Bjørn Christian Østberg. Overfor Dagbladet blir det hevdet at Østberg ikke svarte på brev, og at han heller ikke dukket opp til avtalte møter med investorene. Tidlig i sommer forlangte investorene at Østberg måtte fjernes fra stiftelsen, eller at Slottet garanterte for pengene investorene hadde lånt ut.

Investorene hevder at Østberg manglet økonomisk kontroll over prosjektet. Samtidig hevder de at Slottet har holdt sin beskyttende hånd over stiftelseslederen.

Det har vært flere møter, også på Slottet. Investorer, Oslo Ryttersportsklubb, stiftelsen og advokater har hatt samtaler med økonomiansvarlig ved Slottet, hoffmarskalk Arne Omholt. Han har på vegne av kong Harald representert Slottet.

Dagbladet får bekreftet at ryttersportsklubben i et møte foreslo å ansette en ny daglig leder i stiftelsen. Østberg skulle fortsette som styreleder - i håp om at de sjenerøse investorene skulle godta dette. Østberg nektet å trekke seg, og investorene raste.

Allerede da begynte pengekassa å bli tom. Og investorene ville ikke betale ut ei eneste krone til før Østberg var fjernet.

Pinlig konkurs

Dermed var storbråket i gang: Stiftelsen engasjerte advokat, Bygdøykongsgård engasjerte en personlig venn av kongen fra Simonsen Føyen Advokatfirma DA, mens ORSK hentet inn advokat Christian Frick. Investorene engasjerte tidligere justisminister, advokat Else Bugge Fougner.

Innsidere bruker følgende karakteristikk når de beskriver den intrikate striden:- Situasjonen var ytterst kaotisk.

I flere måneder har de involverte - Slottet, stiftelsen, ORSK og investorene - jobbet for å unngå katastrofen.

Torsdag kapitulerte styreleder Bjørn Christian Østberg i stiftelsen Hest, Helse og Habilitering. Han måtte gå de tunge og vanskelige skrittene til Oslo skifterett.

Konkursen var et faktum. Slottet var direkte involvert i en pinlig konkurs.

- Spesiell sak

Advokat Jeppe Normann er oppnevnt som bobestyrer.

- Det er åpnet konkurs, og det er stiftelsen selv som har slått seg konkurs. Den foreløpige kreditoroversikten viser en gjeld på 7,4 millioner kroner. Det er flere kreditorer, sier Normann.

Det vil bli avholdt skiftesamling i Oslo tingrett 11. desember. Advokat Normann har allerede satt i gang arbeidet med å sikre verdiene i stiftelsen. Det er allerede inngått avtale med Bygdøy kongsgård.

- Virksomheten i stiftelsen fortsetter. Vi har solgt sju hester med diverse utstyr til Kongsgården for 200000 kroner. Det sto 30 til 35 hester på stallen. Det var viktig å få redusert kostnadene. Derfor ble det inngått en avtale med Kongsgården om at de skulle overta hestene, sier Normann.

Han har foreløpig ikke totaloversikt over verdiene i boet.

- Det er noe spesielt å arbeide med en konkurssak hvor Slottet er involvert, medgir advokaten.

KONGSTANKE: Prinsesse Märtha Louise ønsker seg et ridesenter på Bygdøy kongsgård. Kong Harald tente på ideen.
BOBESTYRER: Advokat Jeppe Normann
KONGELIG KONKURS: Leder for stiftelsen Hest, Helse og Habilitering, Bjørn Christian Østberg, måtte gi opp. Stiftelsen som sto bak det nye ridesenteret på Bygdøy kongsgård, begjærte seg torsdag konkurs. - Det var ikke penger til videre drift, sier Østberg.