Slottstjenere må betale for å jobbe nyttårsaften

Den britiske kongefamilien har satt opp en kasse ved tjenerinngangen - slik at lakeier og stuepiker kan betale for å være med på nyttårsfeiringen, selv om de er på jobb.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det koster 20 pund eller vel 250 norske kroner, og bare de som betaler, får komme inn, for dermed å kunne samle seg i peisestuen på Sandringham-slottet øst i England når klokken slår midnatt. Kontant forhåndsbetaling er betingelsen for å få skåle og si godt nyttår.

Før midnatt er det vanlig arbeidsdag. Det betyr med andre ord at staben ved Sandringham må betale for å få gå på jobben, og selv om den britiske kongefamilie ikke nettopp er berømt for sin sjenerøsitet, mener mange at dette er toppen av gjerrighet.

Gnieren Edward

Ifølge britiske hoffreportere er det dronning Elizabeths yngste sønn, prins Edward, som står bak påfunnet. Edward giftet seg i juni i fjor, og kanskje er det samlivet med fru Sophie som har fått ham til å tenke økonomisk.

På det området har han ikke utmerket seg tidligere, tvert om har fjernsynsselskapet hans konsekvent gått med underskudd de siste sju årene. Bare diskret pengehjelp fra sultanen av Brunei og andre velbeslåtte familievenner har reddet selskapet fra konkurs.

Den britiske kongefamilien har så lenge noen kan huske hatt ord på seg som en ytterst dårlig arbeidsgiver. Men maken til den murring og opprørsstemning som nå preger staben, har ikke forekommet i manns minne.

På luselønn

Ifølge den konservative og dronningtro London-avisen Sunday Telegraph tjener mange hoff-ansatte bare 685 pund, eller litt over 9.050 kroner, i måneden. Dette er etter britiske forhold så lite, at ferske hoffolk får utdelt søknadsskjema for sosialstøtte sammen med ansettelsesbeviset, hevder avisen.

GJERRIGERE ENN SKRUE: Dronning Elizabeth II holder tjenerne på luselønn, og krever betaling av dem for å delta i nyttårsfeiringen på slottet. 


FOTO: SCANPIX/AP
GJERRIGERE ENN SKRUE: Dronning Elizabeth II holder tjenerne på luselønn, og krever betaling av dem for å delta i nyttårsfeiringen på slottet. FOTO: SCANPIX/AP Vis mer

Om lønna er liten, så er dagene lange: Britisk fagbevegelse tillot seg for noen måneder siden å påpeke at 60-timersuken som mange av de ansatte ved Buckingham Palace må arbeide, faktisk er i strid med gjeldende EU-lovgivning. Og det britiske arbeidsmarked er ikke så stramt, at det mangler folk som dronningen kunne ansette, het det videre.

Eller kanskje dronning Elizabeth kunne lære seg å trekke en kopp te selv? Aldeles ikke. Men dronningen er langt fra rådløs: For en tid siden averterte Buckingham Palace etter friske og raske pensjonister, som kunne tenke seg å jobbe noen timer i uken - gratis.

(NTB-DPA)

GJERRIGERE ENN SKRUE: Dronning Elizabeth II holder tjenerne på luselønn, og krever betaling av dem for å delta i nyttårsfeiringen på slottet. FOTO: SCANPIX/AP