TOK IMOT 14 FLYKTNINGER I FJOR: Slovakias statsminister Roerrt Fico er blant østeuropeerne som er skeptisk til å ta imot flyktninger, enda Vesten for få tiår siden tok imot tusener av flyktninger fra Øst-Europa. Foto: Darren Staples / Reuters / NTB scanpix
TOK IMOT 14 FLYKTNINGER I FJOR: Slovakias statsminister Roerrt Fico er blant østeuropeerne som er skeptisk til å ta imot flyktninger, enda Vesten for få tiår siden tok imot tusener av flyktninger fra Øst-Europa. Foto: Darren Staples / Reuters / NTB scanpix Vis mer

Slovakias statsminister om å ta imot båtflyktninger: - Når alt kommer til alt, tilhører vi den kristne kulturen

- Terrorister kunne prøve å blande seg med muslimske flyktninger, påstår han.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

TV-bilder fra krigen i Syria og av desperate flyktninger på EUs strender vekker lite sympati hos EUs østeuropeiske medlemmer.

Myndighetene i Polen, Litauen, Latvia, Tsjekkia og Slovakia har alle avvist kvoter for å ta imot flyktninger som EU nå forsøker å fordele for å lette byrden for Italia og Hellas, som har tatt imot titusener av flyktninger hittil i år.

Uttalelser om hvor mange flyktninger de østeuropeiske landene er villige til å akseptere, ligger langt bak EUs forslag til fordeling av 40.000 flyktninger på de forskjellige EU-landene.

Bare kristne Om de østeuropeiske landene får sin vilje, vil de ikke bare begrense hvor mange flyktninger de er villige til å ta imot, men de vil også kreve at de som faktisk får komme, er kristne.

- Når alt kommer til alt, er vi et land som hører til den kristne kulturen, sier Margus Tsakhna, den konservative sosialministeren i Estland.

I Slovakia sier statsminister Robert Fico at kristne vil vekke mindre motforestillinger i lokalbefolkningen. Terrorister kunne prøve å blande seg med muslimske flyktninger, påstår han.

Slovakia er et av landene som tar imot færrest flyktninger. I fjor fikk 14 personer flyktningstatus av til sammen 331 asylsøkere.

Høyreekstreme I Slovakia har høyreekstreme, nasjonalistiske grupper demonstrert mot det de kaller islamiseringen av Europa, mens en gruppe som kaller seg Blokk mot islam i Tsjekkia har samlet inn 145.000 underskrifter mot muslimske immigranter.

Tsjekkias president Milos Zeman har flere ganger uttalt seg mot å ta imot flyktninger fra nordafrikanske land som Libya.

- Flyktninger fra en helt annen kulturell bakgrunn ville ikke være i en god stilling i Tsjekkia, sier han.

Innvandrere som står tsjekkerne «kulturelt nær», derimot, er østeuropeiske slavere og kristne fra Syria, ifølge presidenten.

Tsjekkia har omsider vedtatt å ta imot 1.500 flyktninger etter først å ha avvist EUs kvoter. Ifølge statsminister Bohuslav Sobotka vil de selv ha kontrollen, og nye flyktninger blir grundig sjekket og deretter huset på avsidesliggende steder.

Lave tall Polen har vedtatt å ta imot 2.000 flyktninger, men selv dette lave tallet er for mye for mange polakker. En meningsmåling nylig viste at 70 prosent av polakkene er imot at flyktninger fra Midtøsten eller Afrika kommer til landet.

En lignende måling i Latvia viser at 55 prosent av latvierne er imot flyktninger.

Selv kristne flyktninger vekker negativ respons blant mange. 50 kristne familier fra Syria ble gjenstand for politisk krangel da de kom til Polen i helgen.

- Vi polakker burde heller opptre solidarisk med våre egne landsmenn utenfor våre grenser, sa den konservative politikeren Beata Szydlo med henvisning til etniske polakker i Kasakhstan som hun mener burde flyttes til Polen.

Var selv flyktninger Mens det i det gamle Øst- og Sentral-Europa snakkes om «kulturelt fremmede» flyktninger, er det andre som minnes en ikke så fjern fortid da polakker, tsjekkere og litauere flyktet fra kommunistregimene og ble ønsket velkommen i Vesten.

- Det er viktig at vi ikke lukker våre hjerter. Våre besteforeldre var også flyktninger, sier erkebiskopen i Vilnius, Gintaras Grusas.

I Polen har over 60 frivillige organisasjoner gått sammen om å minne myndighetene og befolkningen om de tidene da polakker fikk hjelp av andre, og da polakkene selv var stolte over sin kamp for demokrati og frihet.

(NTB)

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer