Sløyfet sløyfa i EU-møte

Den utskjelte østerrikske statsministeren Wolfgang Schüssel fikk nok av protestmerkene EU-politikerne har brukt i det siste: Ei sløyfe med kryss over. Dermed sløyfet han varemerket sitt og kom med slips på sitt første EU-toppmøte.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Sløyfa er Schüssels varemerke, men har også blitt utnyttet i demonstrasjonene mot Østerrike etter at den nye regjeringen tok makten 4. februar.

Flere EU-ministre har båret jakkemerker med en sløyfe med strek over - en markering mot at det ytterliggående Frihetspartiet har fått plass i Østerrikes regjering.

Mottagelsen Schüssel fikk av EU-presidenten, Portugals statsminister Antonio Guterres, var verdig. Men Schüssel håper forgjeves på en normalisering av forbindelsene med de øvrige 14 landene. Flere EU-ledere gjorde det klart at det fortsatt er for tidlig å ta Østerrike inn i varmen igjen.

Krangel om bilde

Store deler av den første toppmøtedagen ble brukt til å krangle om det tradisjonelle gruppebildet som skal tas ved slike anledninger. Frankrikes president Jacques Chirac og Belgias statsminister Guy Verhofstadt nektet rett og slett å stille opp sammen med Østerrikes Schüssel på et «familiebilde».

Hele fotosesjonen var i ferd med å bli avlyst da Mexicos president Ernesto Zedillo dukket opp som en reddende engel. Han var i Lisboa for å skrive under en handelsavtale mellom Mexico og EU, og ble invitert til å være med på bildet. Dermed var «familiebildet» blitt til et «gruppebilde» og både Chirac og Verhofstadt gikk med på å være på samme bilde som Schüssel.

Michel holdt seg vekk

Den eneste som holdt seg unna fotograferingen var Belgias utenriksminster Louis Michel. Han har vært den fremste kritikeren i EU av Østerrike siden Frihetspartiet ble tatt med i regjeringen.

Etter en lang diskusjon havnet den Østerriske statsministeren på ytterste høyre kant, ved siden av Storbritannias statsminister Tony Blair.

FORVIKLINGER: Det var store forviklinger og til dels dramatikk før dette tilsynelatende enkle bildet fra EU-toppmøtet i Lisboa kunne knipses. Øverst til venstre Østerrikes statsminister Wolfgang Schüssel - med slips.