Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Sluker alt på sin vei

- Vi har verken mat eller vann. Vi lever som dyr, og nå frykter vi døden, sier Richard Mwambo. Han er en av 500 000 mennesker på flukt fra lavaen. Se bildene fra vulkankatastrofen!

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Så langt skal rundt 40 mennesker være drept av lavamassene som sluker alt på sin vei. De voldsomme massene velter framover og legger alt øde. Ingenting tyder på at vulkanutbruddet er i ferd med å gi seg, men det er ikke lavaen som er det store problemet.

- Krisen kan bli en gigantisk humanitær katastrofe fordi vannrense-systemet er ødelagt. Folkene i den rammede byen drikker fra innsjøen. Vannet er rein gift og vi frykter en kolera-epidemi sier militærattache Pierre Pinchard ved den belgiske ambassaden til nyhetsbyrået AP.

Svovellukt henger i lufta

Hjelpearbeiderne trakk seg fem mil unna Goma i går fordi de fryktet at Kivu-innsjøen skulle eksplodere. Metangassen som er naturlig under sjøbunnen, kan når som helst bli antent av lavamassene og drepe alle som befinner seg for nært.

I dag tidlig returnerte hundrevis av innbyggere til Goma tross myndighetenes evakueringsordre. I gatene fant de enorme forsteinede lavamasser som hadde kommet fra Nyiragongo-fjellet 20 kilometer unna. Steinmassen lå over hele forretningsdistriktet i byen og endte ferden i innsjøen like ved. Det kraftige svovellukta ligger tjukt over hele området.

- Byen er bortimot rasert. Det er områder som er urørt, men dessverre gikk lavaen tvers gjennom de områdene der det bor flest folk, sa Peter Hornsby, som er logistikk-offiser i FNs fredsstyrker i det krigsherjede Kongo.

Desperat flukt

Ifølge Røde Kors er 80 prosent av bygningene i Goma, som normalt har 400 000 innbyggere, rasert. Både kaianlegget ved Kivu-innsjøen, de viktigste elektriske kraftverkene og to av byens pumpestasjoner er ødelagt. I dag tidlig hadde de to hovedstrømmene av lava gjennom byen bremset opp, men lavaen fortsatte å renne friskt andre steder.

- Vi har verken mat eller vann eller sanitetsanlegg. Vi lever som dyr, og vi er redd for å dø. Hvis vi skal dø, er det bedre å dø i Kongo enn i Rwanda, sier læreren Richard Mwambo til AP.

Han står klar til å gå om bord i den stappfulle ferga som skal frakte flyktningene over innsjøen og i trygghet i nabolandet Rwanda. Der er det foreløpig satt opp to flyktningeleirer, Rwanda appellerte i dag til det internasjonale samfunnet om øyeblikkelig hjelp til å håndtere flyktningestrømmen.

Sender gassmasker

Vulkan-katastrofen

  • Dette skjer når vulkanen får utbrudd.

Se interaktiv illustrasjon.
  • - Folk har ikke spist på lenge. Barn har kommet vekk fra sine foreldre.

Les hva folk i området sier.

«Den rwandiske regjeringen gjør alt den kan, men den kan ikke greie denne enorme jobben på egen hånd», heter det i en erklæring som landets utenriksdepartement sendte ut over radio.

Tusener av mennesker har verken fått mat eller drikkevann siden utbruddet startet, og mange lider på grunn av den kraftige røyken. I panikken har også mange barn kommet bort fra foreldrene.

USA, Storbritannia og Belgia har alle lovet å sende nødhjelp for å bidra til å dempe den voksende humanitære katastrofen. USA skulle lørdag sende den første lasten med gassmasker, tepper og ferskvann.

Norge vil bidra med inntil 10 millioner kroner i hjelp etter vulkanutbruddet i Kongo. En halv million mennesker er nå på flukt. De norske midlene skal fordeles gjennom FN og frivillige organisasjoner, opplyser fungerende pressetalskvinne Kathrine Biering i Utenriksdepartementet til NRK.

Bakken åpnet seg

Rødglødende lava har på det nærmeste ødelagt Goma etter utbruddet torsdag, og merkbare skjelv fortsetter å ryste bakken på begge sider av grensa. Bistandsorganisasjoner advarer om at også Gisenyi i Rwanda, der mange flyktninger er kommet, kanskje må evakueres.

Borgermesteren i Gisenyi, Fidele Mitsindo, sa at rystelsene i bakken ble stadig sterkere. En sprekk åpnet seg i bakken i løpet av natten og minst ett hus raste sammen.

FN har oppfordret folk til å forflytte seg videre mot øst mot byen Ruhengeri, og ikke hope seg opp i Gisenyi, særlig hvis Gisenyi også blir utsatt for utbruddet. FN-representanter mener at om lag 45 mennesker har mistet livet i katastrofen, som er det verste utbruddet i Nyiragongo-vulkanen siden 1977. Da mistet om lag 2.000 mennesker livet. Nyiragongo-vulkanen, som er 3.400 meter høy, regnes for å være Afrikas farligste vulkan.

FLUKTEN: Folkene prøver å få plass på ferja som frakter dem vekk fra vulkanen og den ødelagte byen.
LEGGER BYEN ØDE: Den brennende lavaen passerer flyplassen utenfor Goma.
<B>BAKKEN SKJELVER: Flere titalls gang i timen rister bakken rundt vulkanen. Her ser vi de røde massene som velter ned fjellsida i nattemørket.
VIL TIL TRYGGHETEN: En Goma-kvinne bærer eiendelene vekk fra de forsteinede lavamassene tidligere i dag.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!