STARTER IGJEN: Her fra forrige start, i desember, den første oppstarten av partikkelreaktoren ved CERN siden 2008. Nå skal et nytt eksperiment i gang, og denne gang håper de å nærme seg energien ved Big Bang. Men mange er redd forsøket vil danne et svart hull og sluke jorda. Foto: AP
STARTER IGJEN: Her fra forrige start, i desember, den første oppstarten av partikkelreaktoren ved CERN siden 2008. Nå skal et nytt eksperiment i gang, og denne gang håper de å nærme seg energien ved Big Bang. Men mange er redd forsøket vil danne et svart hull og sluke jorda. Foto: APVis mer

Sluker eksperimentet jorda denne gang?

CERN nærmer seg Big Bang-dimensjoner i omstridt eksperiment.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| Søndag satte forskerne igjen i gang partikkelakseleratoren som befinner seg 90 meter under bakken på grensen mellom Frankrike og Sveits.

Akseleratoren har vært stengt siden desember, da den for første gang var oppe og gikk etter et utforutsett teknisk problem ved begynnelsen av eksperimentet i september 2008.


I desember oppnådde forskerne kollisjoner mellom partikkelstråler i den såkalte LHC-tunnelen (Large hadron collider) som genererte energi tilsvarende 2,36 millioner elektronvolt - altså verdensrekord i energi.

Når forskerne igjen har startet maskineriet, håper de at kollisjonene vil generere opp imot 7 millioner elektronvolt, noe som nærmer seg energien som ble generert ved universets opprinnelse, det såkalte Big Bang.

Akseleratoren skal nå gå i 18 til 24 måneder før den igjen stenges foran det endelige eksperimentet der de vil forsøke å generere opp imot 14 millioner elektronvolt.

Målet med disse kollisjonene er at man vil klare å slå to partikkelstråler så kraftig sammen at partiklene knuses og avslører sine minste bestanddeler, de minste bestanddelene i universet.

Forskernes hellige gral er å finne den såkalte Gudepartikkelen, eller Higgs partikkel, som vil hjelpe fysikerne nærmere den store gåten om hvordan såkalt svart materie, eller svarte hull, fungerer.

Forsøkene i CERN har vært svært omstridt fordi noen frykter at det kan komme ut av kontroll og at det kan oppstå en ny virkelig Big Bang med svarte hull som sluker ikke bare CERN-anlegget, men utsletter hele jorda.


(NTB)