Global oppvarming:

Slukes: - Ekstremt scenario

Dersom den globale oppvarminga en gang øker med tre grader vil det få alvorlige konsekvenser for en rekke kystbyer. En forskergruppe har nå illustrert et slikt scenario med bilder.

HAVNIVÅ: Illustrasjonen viser et potensielt framtidig havnivå ved Lalbagh Fort i Dhaka, Bangladesh, forårsaket av global oppvarming. Illustrasjon: Climate Central
HAVNIVÅ: Illustrasjonen viser et potensielt framtidig havnivå ved Lalbagh Fort i Dhaka, Bangladesh, forårsaket av global oppvarming. Illustrasjon: Climate Central Vis mer
Publisert

Parisavtalens mål er blant annet å begrense den globale oppvarminga til godt under 2 grader, og å tilstrebe å begrense den til 1,5 grader, sammenliknet med førindustriell tid.

Men hva skjer om det ikke går? Hva skjer om temperaturen for eksempel øker med 3 grader?

Dette scenarioet har en forskergruppe ved Climate Central sett nærmere på. Deres studie viser at omtrent 50 store kystbyer vil måtte iverksette omfattende tiltak for å hindre at et stigende hav sluker deres mest befolkede områder, skriver CNN.

Den nye analysen, som er gjort i samarbeid med forskere fra Princeton-universitetet og instituttet for klimaforskning i Potsdam, Tyskland, har resultert i visuelle illustrasjoner, som viser kontraster mellom verden slik vi kjenner den i dag, og verden ved en tre graders global oppvarming.

Illustrasjonene viser hvordan Lalbagh-fortet i Dhaka, Bangladesh, delvis vil stå under vann dersom temperaturen øker så mye. Plaza de la Catedral i Havana på Cuba vil stå helt under vann, viser illustrasjonene.

Ekstremt scenario

Havforsker Geir Ottersen ved Havforskningsinstituttet i Norge sier til Dagbladet at en global oppvarming på tre grader er ganske mye, og mye mer enn hva som er forventet ut ifra vanlige scenarioer.

- Det er et ekstremt scenario, men om det faktisk skjer, er jeg enig i at konsekvensene blir store. Da snakker vi om «i verste fall» og lang tid fram, og alt dette forutsetter at vi ikke klarer bremse ned oppvarminga i det hele tatt, sier han til Dagbladet.

Dersom scenarioet skulle inntreffe, og den globale gjennomsnittstemperaturen stiger forbi Paris-avtalens mål om 2 grader - til 3 grader, vil det få katastrofale konsekvenser for en rekke byer rundt om i verden, mener også han.

- Skummelt mange byer

- Dersom isen på Grønland og Antarktis smelter vil det få virkelige store konsekvenser - ikke bare for Havana, men også for byer som London og New York, sier Ottersen.

Han fortsetter:

- I hele verden er det skummelt mange store byer som ligger nær sjøen.

- Hvordan vil situasjonen bli i Norge dersom den globale oppvarminga øker med 3 grader?

- Her er vi litt bedre stilt, særlig i Oslo-området, fordi vi fortsatt er i den situasjonen at landet stiger etter forrige istid. Per i dag stiger landet litt mer en havet.

- Andre steder i landet er imidlertid ikke situasjonen den samme, som på Vestlandet og i Trondheim, legger han til.

- Vanskelig å snu

Havet vil fortsette å stige i tida som kommer, ifølge Ottersen.

- Alt i havet er tregt, det vil si at alt som allerede er i gang i havet er vanskelig å snu. Selv om vi mirakuløst stopper alle klimautslipp neste uke, vil havet å likevel fortsette å stige i flere tiår, sier han og utdyper:

- Uansett hva vi gjør vil havet fortsette å stige de stedene der det er en stigning.

ESKALERER: Smeltingen av grønlandsisen bidrar kraftig til havnivåstigningen, selv om CO2-utslippene kan bremses. Foto: Brennan Linsley / AP / NTB. Video / AP Vis mer

Men hvordan verden vil se ut mot slutten av århundret, synes han det er vanskelig å si noe om.

- Framtidsbilder bygger hovedsakelig på hvor mye drivgasser vi slipper ut, sier han.

- Er du bekymret?

- Ikke for at dette skal skje i min levetid - men ja, jeg er det. Dette er ikke noe vi kan vente på at skal gå over av seg selv. Dette er unikt menneskeskapt, sier Ottersen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer