E6 i Sverige:

Slukte Burger King

Flere er skadd etter at veien brøyt sammen på flere steder på E6 nord for Göteborg. Norsk ekspert mener det er snakk om et kvikkleireskred.

KVIKKLEIRESKRED: Et stort kvikkleireskred gjør at E6 er stengt i begge retninger ved Stenungsund, nord for Göteborg. Flere personer skal være skadd. Video: Mikael Berglund. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Saken oppdateres

Det som innledningsvis ble omtalt som et stort synkehull, gjør at E6 er stengt i begge retninger ved Stenungsund, nord for Göteborg. Flere kjøretøy, inkludert en buss, er rammet.

- Etter brua er det bare et stort hull der det stuper fem-seks meter rett ned. Det ligger biler hulter til bulter. Halve Burger King-restauranten har også fulgt med ned, sier en politimann til Göterborgs-Posten.

Ifølge restaurantens hjemmeside, var den ikke åpen da hendelsen inntraff.

Har du video, bilder eller tips? Kontakt oss her.

- Typisk kvikkleireskred

NTNU-professor og skredekspert Gudmund Reidar Eiksund avviser at det er snakk om et synkehull, slik tidligere meldt.

- Det ser ut til å være et typisk kvikkleireskred for dette området. Ved første øyekast kan det se ut som et synkehull, for terrenget kan ha gått ned fire, fem meter. Det er det vi kaller leirfall, hvor overflata sklir sideveis, forklarer Eiksund til Dagbladet.

Eksperten sier det ikke likner på skredet i Gjerdrum, hvor det er brattere og rasmassene gikk to kilometer ned et bekkefar.

- Det ser ikke ut som om det er et slikt utløp her. Massene blir liggende.

ENORMT: Et stort område er rammet etter at et synkehull oppsto natt til lørdag langs E6 i Sverige. Foto: Mikael Berglund
ENORMT: Et stort område er rammet etter at et synkehull oppsto natt til lørdag langs E6 i Sverige. Foto: Mikael Berglund Vis mer

- I sjokk

Nødetatene ble varslet om hendelsen klokka 01.45 natt til lørdag.

Politiet opplyser i en oppdatering klokka 08.28 at tre personer er fraktet til sykehus med lettere skader.

- De har mindre bruddskader og er i sjokk, men så langt har vi ikke informasjon om alvorlige skader, opplyser vakthavende befal Fredrik Flyberg i politiet til nyhetsbyrået TT.

Foto: Mikael Berglund
Foto: Mikael Berglund Vis mer

Politiet anslår at et område på 500 meter i diameter er rammet, skriver SVT.

Risiko for nye ras

- Vi har fortsatt ikke et klart bilde av hva som har skjedd, eller hva som har forårsaket dette. Vi jobber med å få bedre oversikt, sier August Brandt, pressetalsperson i politiet.

På grunn av fare for flere ras, er det vanskelig å ta seg fram til rasstedet, skriver SVT.

- Vi ber om at skuelystne ikke går inn i området, for vi vet ikke om det finnes en risiko for nye skred. Vi kan ikke utelukke at det kommer flere, sier Brandt til kanalen.

- Katastrofe

Frilansjournalist Mikael Berglund var på stedet og fortalte Sveriges Radio om synet som møtte han.

- Da jeg kom til plassen så er det bare et stort hull over hele E6. Det er vanskelig å beskrive med ord hvordan det ser ut. Det er bare kaos.

Også bygninger i nærheter fått skader, men det skal ikke dreie seg om boliger.

Foto: Mikael Berglund
Foto: Mikael Berglund Vis mer

Til Aftonbladet sier Fogelqvist at det skal ha regnet mye på stedet før hendelsen.

Lastebilsjåføren Michail Romanescu sov på en rasteplass langs veien da han brått våknet rett for klokka 02.

- Lastebilen min begynte å riste, og plutselig så jeg at asfalten bare ble brutt i stykker. Det var bare å løpe, sier han til Dagens Nyheter.

- Det er en katastrofe, sier en person på stedet, som hjelper til med å dirigere trafikken, til Göterborgs-Posten.

250 meter

Det kan også ha gått ras andre steder på veistrekningen, skriver NTB.

- Dette kommer til å få store konsekvenser. Det kommer til å ta lang tid før man kan åpne E6 igjen, sier Mats Gränsmark i redningstjenesten til SVT.

Stenungsund kommune er samlet til krisemøte lørdag formiddag, skriver kanalen.

Politiet opplyser at veien er stengt fra Stora Högamotet, sør for raset, og fra Ljungskile, nord for raset. Trafikken vil bli dirigert og omkjøring skiltet.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer