Brannen i Notre-Dame:

Slukte taket- slik ser det ut

Dagen derpå jobber ekspertene for å få oversikt over skadene. Franske politikere er i gang med en gjenreisningsplan.

NOTRE-DAME: Rett før klokka 19.00 mandag kom meldinga om at det hadde brutt ut brann i katedralen Notre-Dame i Paris. Video: C_linMiller / Twitter Vis mer

Ifølge statssekretær i innenriksdepartementet Laurent Nunez er det usikkert om strukturen til Notre-Dame er blitt svekket under den voldsomme brannen.

Eksperter og arktitekter møtes nå for å vurdere skadene og fastlå om det historiske monumentet er stabilt. Det melder The Guardian.

- Ekspertene vil vurdere om bygningen er stabil nok til at brannvesenet kan fortsette sitt arbeid, sier Nunez.

Franske ministre er i gang med å forberede en gjenreisningsplan etter brannen i Notre-Dame.

Møtet er ledet av Frankrikes statsminister Edouard Philippe. Det melder den franske avisa Le Monde.

STORE SKADER: Slik så innsiden av Notre-Dame ut etter brannen. Foto: NTB Scanpix
STORE SKADER: Slik så innsiden av Notre-Dame ut etter brannen. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Møtet holdes mellom blant annet med kulturminister Franck Riester og statssekretær i innenriksdepartementet Laurent Nunez.

Ifølge The Guardian har kulturminister Riester tidligere uttalt at hovedstrukturen er reddet, men at situasjonen fortsatt er kritisk.

Etterforsker renoveringsarbeidet

Etterforskere vil også snakke med arbeiderne som har jobbet medrenoveringsarbeidet i katedralen. Det er tidligere blitt meldt at det kan være renoveringsarbeidet som er årsaken til at brannen brøt ut. Ifølge The Guardian har deler av steinhvelvtaket kollapset.

SE TV: Rett før klokka 19.00 mandag kom meldinga om at det hadde brutt ut brann i katedralen Notre-Dame i Paris. Brannmannskapene satte alle ressuser tilgjengelig for å prøve å redde kirka som er et landemerke i Frankrike. Video: Sapeurs-Pompiers De Paris Vis mer

Ifølge statssekretær Nunez skal hovedstrukturen i katadralen ha overlevd.

400 brannmenn kjempet i natt mot flammene som slukte taket i katedralen. Taket besto av hundrevis av eikebjelker med en lengde på over hundre meter. Eikebjelkene stammer fra det 13 århundre og er kjent som «le forêt» (skogen).

Ifølge brannmannskapene skal heten under brannen ha nådd 800 grader celsius. Eksperter må nå undersøke skadene etter brannen, men også skadene som er kommet etter de store mengdene med vann som ble pøst inn i katedralen under slukkingsarbeidet.

Verdifulle skatter reddet

Brannmannskapene klarte i går å redde ut viktig kunst ut fra Notre-Dame.

Den hellige tornekronen, angivelig den Jesus bar langfredag dagen han ble drept, og et hellig klesplagg båret av kong Ludvig IX på 1200-tallet er nevnt blant de viktigste relikviene som er reddet.

ROSEVINDU USKADET: Bildet viser innsiden av Notre Dame tirsdag, dagen etter brannen. Foto: Wenn.com / NTB Scanpix
ROSEVINDU USKADET: Bildet viser innsiden av Notre Dame tirsdag, dagen etter brannen. Foto: Wenn.com / NTB Scanpix Vis mer

Fader Fournier, presten til Paris' brannvesen, har sagt han løp inn i den brennende kirka for å redde det hellig sakramentet og tornekronen, skriver flere medier. Det hellige sakramentet er et bit brød og vann som er blitt velsignet, og som har vært utstilt siden 1885.

Hvilke andre skader flammene har forårsaket i katedralen er fortsatt usikkert. André Finot, talsmann for Notre-dame, har uttalt i et intervju med den franske tv-kanalen BFM-TV at rosevinduene i katedralen skal være uskadd.

- Fra det jeg kunne se da jeg forlot stedet klokka fire i natt hadde ikke glasset i vinduene blitt skadet. De nydelige rosene som er datert fra 12. og 13. århundre var der fortsatt. Det var de også i dag tidlig. Det er et mirakel og vi er lettet, uttalte Finot.

Ifølge Finot skal ikke katedralens største orgel ha blitt utsatt for brannen, men det er usikkert hvilke skader det har fått av mengdene med vann som ble pøst inn.