Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Slurv var årsaken

- Byggeslurv er årsaken til at taket raste sammen på Stovner senter i går, hevder direktør Olav Ø. Berge i Statens byggtekniske etat. Han mener høykonjunkturen har ført til bonanzatilstander i byggebransjen, og frykter flere store ulykker.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Hvis ikke byggebransjen skjerper seg, frykter jeg at det vil skje flere store ulykker. Det er bare halvannet år siden en etasje av Rikshospitalet datt ned på grunn av slurv. Når det er høykonjunktur får vi bonanzatilstander i byggebransjen med flere ulykker og branner, advarer bygningsdirektøren.

- Om det er tidspress eller dårlig koordinering som er årsaken til Stovner-ulykken, vet jeg ikke. Men byggekontrollen i Norge har i mange år vært for dårlig, og det er takraset i senteret et resultat av.

For 215 mill

I høyt tempo bygges nå Stovner senter ut med 20000 kvadratmeter til en pris av 215 millioner kroner. Taket i Centra-matforretningen raste ned fordi en bæresøyle løsnet. For snaut to uker siden ble det skåret et 10- 20 kvadratmeter stort hull i betongveggen under søylen. Dette som et ledd i utvidelsen av senteret.

- Når de har skåret ut et svært hull under der søylen gled ut, gir det seg selv hva årsaken til raset er, mener bygningsdirektør Berge.
Han heller mer salt i såret på Steen & Strøms konsernsjef Erik Bøhler, som i går kom med ekspressfly fra Danmark for å beklage miseren:

- Hadde eierne av Stovner senter fulgt den nye plan- og bygningsloven, ville denne ulykken aldri skjedd.

Loven ble innført for tre måneder siden, og må følges fra nyttår, men ignoreres fremdeles totalt av byggebransjen - ifølge Berger. Loven presser blant annet fram klare ansvarsforhold mellom dem som prosjekterer og dem som bygger, og stiller strengere krav til kompetanse.

Også Tore Carlsen i Arbeidstilsynet antar at byggearbeidet under søylen som brast er årsaken til ulykken, men understreker at ulykkesårsaken må undersøkes nærmere.
- Vi må nå finne ut om det gamle bygget er laget slik det skal og om det nye arbeidet følger forskriftene, sier Carlsen til Dagbladet.

Byggestans

Arbeidstilsynet stanset i går alt bygningsarbeid i den gamle delen av Stovner senter. Det Steen & Strøm-eide Bøhler entreprenør må avgi en rapport om det pågående byggearbeidet på Stovner senter.

Øverste sjef i selskapet, konsernsjef Erik Bøhler, var ikke spesielt interessert i å spekulere over rasårsaken under gårsdagens pressekonferanse i senteret.

- Å finne årsaken til skaden og eventuelle brudd på rutinene, er topp prioritert. Før den granskingen er avsluttet, skal vi være forsiktig med å uttale oss, sa han, svært glad for at raset ikke gjorde mer alvorlig skade enn det gjorde.

ÅPNING I VEGGEN: Årsaken til ulykken kan være at det er skåret hull i betongveggen i forbindelsen med utbyggingen av Stovner senter.
Hele Norges coronakart