- Slutt å gi

Byrådsleder Erling Lae er opprørt over utenlandsk tiggersvindel i Oslo.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): I januar ble lovforbudet mot å tigge opphevet. Politiet i Oslo mottar nå en rekke klager fra folk over aggressive tiggere fra øst-Europa.

Erling Lae mener folk må ta avstand fra disse gruppene.

- Slutt å gi til disse tiggerne. Det de driver med er ren svindel. Hvis det ikke er penger å få, vil de slutte å komme til Oslo, sier Lae til Dagbladet.no.

Han oppfordrer folk til heller å gi til organisasjoner som Kirkens Bymisjon og Frelsesarméen.

Skremmer innbyggerne

Både politiet og byrådet i Oslo mottar stadig flere henvendelser fra folk som blir skremt av aggressive tiggere. Det er først og fremst utenlandske tiggere som er problemet. Godt organiserte grupper fra Romania og andre land i øst-Europa strømmer til byen, og oppholder seg her nå også på vinterstid.

- Vi ønsker en oppmykning av reglene slik at politiet kan få lov til å gripe inn overfor den organiserte tiggingen som har inntatt Oslo. Det de driver med er ren svindel, sier Erling Lae.

- Politiet vet at disse gruppene reiser rundt til ulike byer i Europa der det er lov til å tigge. De sprer seg rundt i sentrum og spiller godt skuespill. Noen tar deg nesten i ermet og stikker koppen fram. Det skremmer mange innbyggere. De som blir skremt er også en svak gruppe, vi må ikke glemme dem, sier Lae.

Han er også redd for at de aggressive tiggerne skaper så mye negativitet at folk slutter å bry seg om andre tiggere.

- Det er ikke den enslige, slitne rusmisbrukeren vi ønsker ramme med denne endringen, men de organiserte gruppene.

Advarte Stortinget

Byrådsleder Lae skal snart ha et møte med politiet og Sentrumsforeningen, som representerer næringsdrivende i Oslo. Sammen vil de henvende seg til justisminister Knut Storberget og be om en oppmykning av regelverket.

- Vi ønsker å få justere politivedtektene lokalt, slik at politiet kan få gripe inn mot slik organisert tigging, sier Lae.

Han er frustrert over at både byrådet og politiet advarte Stortinget om problemet, før de vedtok lovendringen like før nyttår.

- Vi snakket for helt døve ører. Og nå har akkurat det vi advarte mot, skjedd.

VIL ENDRE: Byrådsleder Erling Lae vil gi politiet lov til å gripe inn overfor organisert tigging.