- Slutt å jakte på sønnen min

Mor til Julian Assange: - Mye av det som skrives om oss er ikke sant.

 BØNN FRA MOR:  Mor til Julian Assange ber om at jakten på sønnen opphører. Her Wikileaks-grunderen i London 23. oktober. FOTO: REUTERS/SCANPIX.
BØNN FRA MOR: Mor til Julian Assange ber om at jakten på sønnen opphører. Her Wikileaks-grunderen i London 23. oktober. FOTO: REUTERS/SCANPIX.Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Slutt å jakte på sønnen min, ber moren til WikiLeaks grunnlegger Julian Assange, som nå er etterlyst gjennom Interpol.

Assange er siktet for voldtekt og seksuell trakassering i Sverige. Den 39 år gamle australieren bedyrer sin uskyld. Han hevder at han er utsatt for en svertekampanje som følge av at WikiLeaks har lekket flere hundre tusen hemmelige amerikanske dokumenter.

Moren støtter sønnen og ber om at man slutter å forfølge ham.

- Han er sønnen min og selvsagt elsker jeg ham, og jeg vil ikke se at han skal jages og fengsles, sier Christine Assange.

- Mye som ikke er sant - Det blir skrevet mye om meg og Julian som ikke er sant, sier Assange, som driver et dukketeater i Queensland i Australia.

Bakgrunnen for Interpol-etterlysningen av Julian Assange er en kjennelse fra en svensk domstol. Statsadvokat Marianne Ny begrunnet da arrestordren med behovet for å avhøre Assange i forbindelse med etterforskningen av anklagene mot ham.

Ny anke WikiLeaks-gründerens første forsøk på å anke kjennelsen førte ikke fram, og en ny anke er til behandling i det svenske rettsvesenet.

I mellomtiden kan Assange nå bli pågrepet og utlevert fra alle land hvor myndighetene velger å følge Interpols oppfordring.
Assange anklages for å ha begått en voldtekt i Enköping i august, for tre tilfeller av seksuell trakassering i Stockholm og Enköping og for ett tilfelle av tvang i Stockholm.

Selv hevder WikiLeaks-gründeren at han ikke har gjort noe galt, og at siktelsen mot ham er resultat av en svertekampanje. Han skal ha beskyldt den amerikanske etterretningstjenesten CIA for å stå bak kampanjen.

Interpols arrestordre kommer samtidig som stadig nye hemmelige dokumenter fra USAs utenrikstjeneste offentliggjøres av WikiLeaks og store aviser i flere land.

Ikke skremt Selv om Assange har pådratt seg USAs vrede og er etterlyst, ser det ikke ut til at han er blitt skremt fra å fortsette virksomheten sin.

Bankaksjer falt Nylig hevdet han i et intervju med magasinet Forbes at mange tusen interndokumenter fra en stor amerikansk bank vil bli offentliggjort over nyttår.

Assange har ikke røpet hvilken bank det dreier seg om. Men spekulasjoner om at dokumentene stammer fra Bank of America, fikk verdien av aksjene i selskapet til å falle over 3 prosent tirsdag, ifølge nyhetsbyrået AFP.

De lekkede dokumentene vil ifølge Assange synliggjøre «korrupsjonens økosystem». Han spår at materialet vil få svært alvorlige konsekvenser for én eller to banker og utløse krav om etterforskning og reformer.

WikiLeaks-gründeren nevner investeringsbanken Goldman Sachs i intervjuet, uten å slå fast at det er dokumenter fra dette selskapet som vil bli lekket. Verdien av aksjene i Goldman Sachs sank 1,75 prosent tirsdag.

(NTB-AFP).