Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Slutt å mobbe Erna for vekta

Inga Marte Thorkildsen (SV) raser etter kroppskritikk av Høyre-lederen.

- PROVOSERT: Stortingsrepresentant Inga Marte Thorkildsen i SV raser mot kommunikasjonsrådgiver Kjell Terje Ringdal, etter at han kritiserte Høyres Erna Solbergs vekt. Foto: Peder Gjersøe/Dagbladet
- PROVOSERT: Stortingsrepresentant Inga Marte Thorkildsen i SV raser mot kommunikasjonsrådgiver Kjell Terje Ringdal, etter at han kritiserte Høyres Erna Solbergs vekt. Foto: Peder Gjersøe/Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Kommunikasjonsrådgiver Kjell Terje Ringdals uttalelser om Høyre-leder Erna Solbergs vekt har fått sinnene til å koke, både hos Dagbladets lesere og politikere.

Ringdal gir i disse dager ut boka «Kunsten å overbevise», og i Dagbladets Magasinet på lørdag uttalte han at «Erna Solberg er så overvektig at mange ikke hører hva hun sier. Man tenker isteden: Kan hun ha kontroll når hun er så tjukk? Vekta skader troverdigheten, og det kan hun tape stemmer på».

—Jeg mener det er farlig å snakke som han gjør. Når han mener at mage er lik manglende kontroll, så bekrefter han bare fordommene som er der ute, i stedet for å ta et oppgjør med dem. Noe bør man rett og slett holde kjeft om. Slutt å mobbe Erna for vekta, ber SV-politiker Inga Marte Thorkildsen.

— Mer mobbing
Hun fant uttalelsene i Magasinet så provoserende at hun skrev om hvordan det kan føre til mer mobbing av overvektige på bloggen sin. Overfor Dagbladet utdyper hun:

— Folk vet det om de har et vektproblem. Ingen trenger å stikke en pekefinger opp i nesa på dem og fortelle det. Det må være vanskelig for henne å høre. Erna er tøff, og mye preller sikkert av på henne. Men han går langt over grensa her.

Også Ernas partikollega Linda Cathrine Hofstad Helleland mener Ringdal har «et patetisk fokus på kropp».

— Ut ifra det han sier skulle man tro at valget er en miss universe-konkurranse. Greier ikke Ringdal å få med seg et budskap selv om en person er litt over normalvekt, så må han ta en runde med seg selv, sier Helleland, som er kvinnepolitisk talsperson i Høyre.

Innrømmer problem
Kjell Terje Ringdal sier at han er enig i at debatten er problematisk, fordi det er et ømfintlig tema.

- NÅR UT: Solbergs oppslutning viser at hun når fram med budskapet, mener SVs Thorkildsen. Foto: KRISTIAN RIDDER-NIELSEN/Dagbladet
- NÅR UT: Solbergs oppslutning viser at hun når fram med budskapet, mener SVs Thorkildsen. Foto: KRISTIAN RIDDER-NIELSEN/Dagbladet Vis mer

— Men det jeg har forsøkt å si er at kommunikasjon er det samlede inntrykk av en person. At alt snakker, også ordene. Med det mener jeg at alt man sender ut har en virkning på dem man vil nå ut til. Både kjønn, dialekt, kroppsbruk og alle andre nonverbale signaler er med i den samlede pakka som påvirker, sier han.

— Men hvorfor skal man snakke om kropp?

— Fordi kroppen snakker. Jeg står fortsatt inne for at det er helt riktig av meg å si dette, fordi jeg vet at debatten allerede har ulmet under overflaten lenge, både i opinionen og i det politiske miljøet. Jeg har snakket med veldig mange som har påpekt at Ernas vekt er et problem. Da kan det være vel så bra å ta den debatten åpent, sier Ringdal, og understreker at han ikke mener at det bør være noen «slankekonkurranse» blant politikere.

— Det er helheten som teller. Vekta til Erna er bare et eksempel på at alt snakker, sier han.

Råder til offentlighet
Ringdal råder Erna Solberg til å snakke åpent om sine vektproblemer, og bruke det til å avvæpne hele problemet. Det gjorde også Høyre-lederen i et intervju i Dagbladet i 2002. Da var overskriften «Trenger ikke være ung, pen og tynn for å nå langt», og videre i sitatet sa den daværende kommunalministeren at «jeg vet jeg er stor og rund. Tillit og troverdighet er det som betyr noe».

— Men det er lenge siden, og debatten om problemet hennes er ikke blitt noe mindre på de sju åra som er gått. Det er også langt viktigere å være åpen om slike ting i dag enn det var den gang, sier Ringdal.

Erna Solberg ønsker imidlertid ikke å ta oppfordringen i dagens Dagbladet. Det har hennes politiske motstander Inga Marte Thorkildsen full forståelse for.

Tenker på utseende
— Erna har stor oppslutning, og det betyr at folk får med seg hennes budskap. Å legge et så stort ansvar på henne som Ringdal gjør, er helt urimelig. Hvorfor skal hun måtte legge ut om privatlivet sitt? Ingen har noe med hva hun gjør for å se sånn eller sånn ut, tordner Thorkildsen.

— Tenker du ikke på hvordan du ser ut når du opptrer offentlig som politiker?

— Jo, selvfølgelig. Alle tenker vel på det, og politikere er bevisste på å fjerne forstyrrende elementer når man for eksempel er på TV. Det gjør nok Erna også. Men kroppsvekta hennes er helt irrelevant.

— Kan skremme folk
— Jeg er redd for at dette kan skremme mennesker til å ta på seg offentlige verv, hvis det blir skapt et større inntrykk av at de ikke blir målt på kvalifikasjoner. Jeg tror at Ringdal har litt rett i at menn har større slingringsmonn enn kvinner, det kalles jo gjerne pondus når de har mage.

- Kvinner er ekstra sårbare når det kommer til kropp og utseende, fordi de gjennom alle tider er blitt målt på utseende. Det må vi få en slutt på, sier Thorkildsen.

— VEKTA ER ET PROBLEM: Pr-rådgiver Kjell Terje Ringdal mener Høyre taper stemmer på at Erna Solberg er overvektig. Foto: STEINAR BUHOLM/Dagbladet
— VEKTA ER ET PROBLEM: Pr-rådgiver Kjell Terje Ringdal mener Høyre taper stemmer på at Erna Solberg er overvektig. Foto: STEINAR BUHOLM/Dagbladet Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!