- Slutt å oppføre deg som en hestkuk

Uheldig av politimannen å bruke uttrykket, mener Tingretten.

I BILEN: Det var i politibilen at politimannen til slutt ba den 19 år gamle mannen om å slutte å oppføre seg som en «hestkuk». Illustrasjonsfoto: Frank Karlsen / Dagbladet
I BILEN: Det var i politibilen at politimannen til slutt ba den 19 år gamle mannen om å slutte å oppføre seg som en «hestkuk». Illustrasjonsfoto: Frank Karlsen / DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det var den 8. august i år, etter at 19-åringen hadde nektet å etterkomme politiets pålegg, og sparket villt rundt seg da han ble pågrepet, at politimannen utbrøt:

«Slutt å oppføre deg som en hestkuk!»

Uheldig, mener retten Da saken ble vurdert i tingretten, forklarte 19-åringen at han ble provosert da politimannen brukte ordet «hestkuk».

Men retten la ikke vekt på dette, skriver f-b.no.

Ifølge avisa ble kraftuttrykket brukt i politibilen, på vei til politistasjonen, etter at 19-åringen hadde vært aggressiv.

Han skal ha slått hardt i et reklameskilt, vært ufin mot politiet, simulert samleiebevegelser foran ordensmakta, hindret biltrafikken i Storgata i Fredrikstad, nektet å fjerne seg fra sentrum-  og sparket en politimann i leggen flere ganger.

Retten påpeker likevel at det var uheldig at en offentlig tjenestemann brukte den slags ord og uttrykk.

Politimannen som kom med «hestkuk»-utsagnet, mente selv også at ordbruken var uheldig, skriver f-b.no.

Lov i nord I Nordnorge er det lov å si «hestkuk» til politiet. Folk fra Helgeland i Nordland er gjentatte ganger blitt frikjent etter å ha kalt politiet for både «hestkuk» og «trekuk».

Dommerne har lagt vekt på at «hestkuk» og «trekuk» anses for å være en del av dagligtalen i nordnorske dialekter, skriver Aftenposten.

Men lengre sør i landet er ikke reglene de samme.

I 2003 måtte en Fredrikstadmann betale 4000 kroner i bot etter å ha kalt en politimann for «hestkuk».