- Slutt å pisse på mannsrollen, jenter

- Det er blitt stuerent å pisse på mannsrollen, hevder forfatter Christopher Grøndahl (29). Han reagerer kraftig på Kristin Moes uttalelser i gårsdagens Dagbladet, hvor hun hevdet at menn ikke fikserå leve med sterke kvinner.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Når samfunnet forkaster mannsrollen, går mange maskuline verdier ut med badevannet: stødighet, ansvar og forpliktelse, mener han.

I sin debutroman, «Den sjette søvn», tar Christopher Grøndahl opp de snevre mannsrollene i dagens samfunn, og han hilser feministene Fay Weldon og Susan Faludi velkommen på banen.

- Faludi setter ord på det mange menn føler i dag. Vi er på defensiven - og det er typisk at det må en kvinne til for å si det, understreker han.

Grøndahl blir provosert av Kristin Moe, som i lørdagens Dagbladet gikk til angrep på menn som ikke fikser å leve med sterke kvinner.

- Kristin Moe signaliserer at dette problemet er menns ansvar. Jeg skulle likt å hørt hva feministene hadde sagt til samme type argument da kvinnekampen raste som verst på 70-tallet. Skulle vi sagt at kvinner fikk ordne opp i problemene selv?

Demoniske drifter

Grøndahl mener menn må slå tilbake mot et «feminisert» samfunn hvis de skal bevare sitt selvbilde.

- Menn er ikke lenger trygge på sin maskulinitet. Ett eksempel er at menns driftsliv blir demonisert. I råkjøret mot menn som seksualforbytere, overgripere og incestutøvere, sitter mange av oss forvirret tilbake. Menn opplever en ekstrem rollefattigdom, og må leve ut mandigheten i en glansbildeaktig Vi Menn-verden av jakt, fiske og racerbiler. Vi har ikke engang et språk for å sette ord på våre egne følelser. Vi blir påtvunget et Kvinner og Klær-språk når vi skal kommunisere med kvinner - som vi ikke bruker oss imellom, sier Grøndahl.

Men han synes gutta-på-tur-forbildet for norske menn er patetisk.

- Det er trist å høre på Erling Kagge og Arne Hjeltnes. Skal idealet for norske menn være å stikke på skauen for å kunne være mann? En ensom mann som ikke er i dialog med kvinner? En mann som går til Sydpolen alene og hylles som helt når han kommer hjem? undrer Grøndahl.

Menn må sette grenser

Grøndahl mener at kvinnebevegelsens angrep på mannsrollen fører til en utydelig og ikke-autoritær mann.

- Det fører igjen til en utydelig grensesetting i familien, skolen og samfunnet - med påfølgende problemer. Jeg mener helt klart det er biologiske forskjeller mellom menn og kvinner, og tradisjonelt har det vært mannens oppgave å sette grenser. For fem år siden hadde jeg ikke tort å si noe slikt, sier Grøndahl.

- Mange vil oppfatte ditt mannssyn som gammeldags?

- Nei, jeg vil ikke tilbake til 50-tallet, vil ikke stue kvinner bort på kjøkkenet mens mannen har seg med sekretæren. Mitt poeng er at det blir et samfunnsproblem når mannsrollen utvannes.

<B>PROVOSERT: </B>Mannsbildet trenger opppussing, mener forfatter Christopher Grøndal.