For i den vesle Skålvikfjorden i Halsa på Nordmøre hersker den reineste sirkusstemningen rundt det berømte dyret: Hundrevis av skuelystne kommer med både bil og båt. Noen hopper ut i vannet for å svømme med Keiko, andre mater den med fisk - og alle gjør hva de kan for å komme nær nok til å klappe hvalen.
De to forskerne fra det islandske Keiko-prosjektet Ocean Futures Society, Colin Baird og Fernando Ugarte, gjør gjentatte forsøk på å få folk til å holde seg unna. De advarer spesielt ungene som vil svømme sammen med den store filmstjernen - men ingenting ser ut til å nytte.
- Vi har prøvd å snakke dem til fornuft, men de hører ikke etter. Jeg er frustrert og skuffet over at de tenker så mye mer på seg selv enn på Keiko, sier Baird til Dagbladet.
Stresser dyret
Han mener svømmerne stresser dyret, samtidig som de utsetter seg selv for fare når de oppholder seg i vannet samen med den åtte meter lange og seks tonn tunge hvalen.
- Slutt å plage Keiko. La ham få være i fred. Det er min innstendige bønn til alle som tenker på å komme hit. Vi prøver å få folk til å forstå at de må holde avstand, slik at hvalen selv kan bestemme om han vil bli værende eller dra til et annet sted, sier marinbiologen Baird. Han håper å slippe å lokke Keiko ut av fjorden, men hvis de finner ut at han ikke spiser, vil de gripe inn umiddelbart. Foreløpig tyder alt på at hvalen er i fin form.
Les artikkelen gratis
Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.
Gå til innlogging medVi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.
Vi bryr oss om ditt personvern
Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.
Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger