«Slutt å plage Keiko»

HALSA (Dagbladet): Keiko-eksperten Colin Baird kommer med en innstendig oppfordring til folk om å la kjendishvalen få være i fred. - Slutt å plage Keiko! sier Baird. Han er skuffet og frustrert over å måtte snakke for døve ører.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

For i den vesle Skålvikfjorden i Halsa på Nordmøre hersker den reineste sirkusstemningen rundt det berømte dyret: Hundrevis av skuelystne kommer med både bil og båt. Noen hopper ut i vannet for å svømme med Keiko, andre mater den med fisk - og alle gjør hva de kan for å komme nær nok til å klappe hvalen.

De to forskerne fra det islandske Keiko-prosjektet Ocean Futures Society, Colin Baird og Fernando Ugarte, gjør gjentatte forsøk på å få folk til å holde seg unna. De advarer spesielt ungene som vil svømme sammen med den store filmstjernen - men ingenting ser ut til å nytte.

- Vi har prøvd å snakke dem til fornuft, men de hører ikke etter. Jeg er frustrert og skuffet over at de tenker så mye mer på seg selv enn på Keiko, sier Baird til Dagbladet.

Stresser dyret

Han mener svømmerne stresser dyret, samtidig som de utsetter seg selv for fare når de oppholder seg i vannet samen med den åtte meter lange og seks tonn tunge hvalen.

- Slutt å plage Keiko. La ham få være i fred. Det er min innstendige bønn til alle som tenker på å komme hit. Vi prøver å få folk til å forstå at de må holde avstand, slik at hvalen selv kan bestemme om han vil bli værende eller dra til et annet sted, sier marinbiologen Baird. Han håper å slippe å lokke Keiko ut av fjorden, men hvis de finner ut at han ikke spiser, vil de gripe inn umiddelbart. Foreløpig tyder alt på at hvalen er i fin form.

Avventer

Norske myndigheter har en god dialog med forskerne fra Keiko-prosjektet, og støtter måten saken nå blir taklet på.

- Det har aldri vært diskutert å ta livet av Keiko. Vi er enige med forskerne om å avvente situasjonen og se hva hvalen selv vil. Vi har ingen bråhast, og kan ta oss tid til å se an situasjonen, sier fiskeridirektør Peter Gullestad.

Han vil også oppfordre folk om å la det menneskekjære dyret få fred.

- Jeg vil be folk om ikke å mate Keiko og ikke på andre måter få ham til å oppsøke mennesker, så får vi avvente og se om det blir behov for å hjelpe ham på noen måte, sier Gullestad.

Ungdommene Monica Korsnes og Sten Erlend Svankild er to av dem som hoppet i vannet og svømte sammen med Keiko i går.

- Kjempeartig å få nærkontakt, sa de.

- Hvorfor gjør dere dette når Keiko-ekspertene ber dere om å la være?

- Dette er noe vi alltid har drømt om å gjøre.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer